Kako ne odgajati kćer: 5 grešaka koje roditelji čine

Danas se puno toga promijenilo, pa tako i pristupi odgoju djece. Ono što se prije 20-30 godina smatralo ispravnim danas je dovedeno u pitanje i više nije toliko relevantno.

Svijet se neprestano mijenja, a sukladno tome mijenjaju se i principi obrazovanja. Stereotipi koji su ranije bili uobičajeni više nisu relevantni.

Primjerice, djevojčicu više ne treba učiti da bude pokorna i šutljiva, niti učiti da je u životu najvažniji uspješan brak.

Naprotiv, sada je uobičajeno poticati djevojčice na kreativnost, razvijati njihovu individualnost i učiti ih da se bore za svoja prava. Koje greške još uvijek često čine roditelji odgajajući kćeri:

Pretjerana strogost u obrazovanju

Suprotno uvriježenom mišljenju, to neće zaštititi djevojku od mogućih pogrešaka u životu. Često djeca koja su odgajana u strogosti nauče lagati i izvući se na suptilne načine, i dalje radeći ono što smatraju potrebnim.

Dijete
Fotografija: © Belnovosti

Osim toga, pretjerana strogost rađa nepovjerenje; nevoljkost djeteta da podijeli svoje probleme s roditeljima, što može dovesti do tragedija u adolescenciji.

Pretjerano skrbništvo

Roditelji često mnogo više brinu o djevojčicama nego o dječacima i nastoje kontrolirati svaki korak svojih kćeri kako bi ih što više zaštitili od bilo kakvih nevolja.

U pravilu to dovodi do upravo suprotnog rezultata. Djevojčica, koju su pedantni roditelji stalno kontrolirali, govorili joj što i kako da radi, nije sposobna samostalno donositi odluke, ne može se zauzeti za sebe, što često dovodi do ulaska u neugodne situacije.

Korištenje fizičke sile kao metode kažnjavanja

Ni u kojem slučaju ne smijete tući dijete, posebno djevojčicu, za bilo kakve nedjela, nedjela ili loše ponašanje. To će samo dovesti do toga da dijete postane povučeno, šutljivo i bez inicijative.

Stoga će nastojati izbjeći kaznu. Ali fizičko nasilje neće imati najbolji učinak na djetetovu psihu.

Stvaranje negativne slike oca kod djeteta

To je vrlo često u obiteljima s jednim roditeljem, gdje majka sama odgaja djevojčicu.

Majka svoj bijes iskaljuje na kćeri, ljutnju na bivšeg muža, koji je možda zlorabio alkohol, varao ili počinio neke druge nedolične radnje koje su dovele do prekida veze.

Svojim negativnim izjavama o ocu majka svojoj kćeri nanosi psihičku traumu, što se onda može odraziti na njezine odnose sa suprotnim spolom u odrasloj dobi.

U takvoj situaciji bolje je uopće ne govoriti o ocu nego o njemu govoriti isključivo u negativnom smislu.

Usađivanje nepovjerenja u sve muškarce

Naravno, djevojci neće škoditi da bude oprezna u odnosima sa suprotnim spolom, ali usađujući joj stereotipe da su svi muškarci loši, samo je žele odvesti u krevet, a onda će je ostaviti, prevariti itd. – daleko od najbolje opcije.

Nametnuti stereotipi koji ne odgovaraju stvarnosti uvelike će ometati djevojčinu sposobnost da kao odrasla osoba izgradi snažne i zdrave odnose; ona će stalno čekati neku kvaku.

Ranije smo vam rekli kako svaku vezu učiniti jačom i boljom.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki