Dijete govori u snu: ima li razloga za zabrinutost?

Mnogi roditelji primjećuju da im djeca govore u snu.

Neki pričaju malo i tiho, dok drugi raspravljaju glasno i emotivno.

U većini slučajeva takvi razgovori ne bi trebali biti razlog za zabrinutost. Kako bismo vas dodatno uvjerili, odgovorit ćemo na najpopularnija pitanja o ovoj temi.

Zašto djeca govore u snu?

Obično je razgovor u snu samo “odjek” dnevne aktivnosti. Mozak nastavlja obrađivati ​​informacije čak i noću, a dijete može početi nešto govoriti tijekom laganog sna, a da toga nije svjesno. Ponekad razgovor u snu može biti uzrokovan stresom.

Je li potrebno nekako utjecati na dijete?

Ne, osim ako primijetite pogoršanje situacije kada se uz razgovor u snu dodaju poremećaji spavanja i dijete ne spava dovoljno. U tom slučaju vrijedi posjetiti pedijatra ili dječjeg psihijatra za savjet.

Dječja soba
Fotografija: © Belnovosti

Vrijedi li nekako reagirati na riječi koje dijete izgovori u snu?

Ne. U većini slučajeva djeca ne kontroliraju svoje razgovore u snu i ujutro ih zaborave.

Je li moguće smanjiti broj epizoda kada dijete priča u snu?

Da, moguće je. Dijete će mirnije spavati ako mu stvorite ugodne uvjete: mirne aktivnosti prije spavanja, tamna soba, optimalna temperatura i vlažnost, udobna posteljina.

Prethodno smo naveli 5 osnovnih pravila za uvođenje komplementarne hrane.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki