Superhrana za snažan um

Pažljivo birate kojim namirnicama ćete hraniti svoje tijelo. Pazite da unosite sve svoje makronutrijente, za svoju izvedbu, ali i da biste dobili tijelo kakvo želite, birate namirnice koje će učiniti da vaša koža izgleda blistavo, ali jeste li razmišljali o tome koje su namirnice za snažan duh? One koje možete jesti da biste pomogli svom umu.

Ljudski um jedna je od najvećih misterija prirode, jer znanstvenici još uvijek ne mogu u potpunosti objasniti složen odnos između mozga i uma. Zato moramo imati dan posvećen njemu, kako bismo znali njegovu važnost i brigu koju mu možemo pružiti. Ovaj dan je 22. srpnja!

Koliko god bio kompleksan, uspjeli smo saznati nekoliko stvari o njemu. Kao da su mu potrebne određene hranjive tvari da ostane zdrav. Omega-3 masne kiseline, na primjer, pomažu u izgradnji i obnavljanju moždanih stanica, a antioksidansi smanjuju stanični stres i upale povezane sa starenjem mozga i neurodegenerativnim poremećajima poput Alzheimerove bolesti. A kako svakodnevno koristi 20% kalorija koje su potrebne našem tijelu, za pravilan rad i koncentraciju moramo mu osigurati pravilne namirnice. Tko su oni;

Masna riba

Pogodan izvor omega-3 masnih kiselina je, naravno, masna riba. Omega-3 masne kiseline pomažu u izgradnji membrana oko svake stanice u tijelu, uključujući moždane stanice. Stoga mogu poboljšati strukturu moždanih stanica koje se nazivaju neuroni.

Zapravo, prema studiji, ljudi s visokom koncentracijom omega-3 masnih kiselina imali su povećan protok krvi u mozgu, ali i bolju inteligenciju i sposobnost razmišljanja.

Crna čokolada

Ako ste tražili izgovor da pojedete čokoladu, imamo ga spremnog. Visok sadržaj kakaa u tamnoj čokoladi je ono što je čini idealnom hranom za ljudski mozak. A to je zato što kakao sadrži flavonoide, vrstu antioksidansa. Antioksidansi su neophodni za pravilno zdravlje mozga, jer je vrlo osjetljiv na oksidativni stres. Oksidativni stres pridonosi kognitivnom padu i bolestima mozga.

Prema studiji iz 2013., flavonoidi koji se nalaze u kakaovcu potiču rast neurona i krvnih žila u dijelovima mozga koji su uključeni u pamćenje i učenje. Također mogu potaknuti protok krvi u mozgu.

Zanimljiv je i rezultat studije koja je otkrila da konzumacija tamne čokolade može poboljšati plastičnost mozga, što je ključno za učenje, a može pružiti i druge dobrobiti za mozak.

Bobice

Kao i tamna čokolada, bobičasto voće također sadrži flavonoide. Antioksidansi u bobicama uključuju antocijan, kavenu kiselinu, katehin i kvercetin. Antioksidativni spojevi u bobičastom voću imaju mnogo pozitivnih učinaka na mozak, što je pokazalo istraživanje. Poboljšavaju komunikaciju među moždanim stanicama, povećavaju plastičnost, stvaraju nove veze, pospješuju učenje i pamćenje te u konačnici smanjuju pojavu neurodegenerativnih bolesti povezanih sa starenjem i kognitivnog pada.

Tako za svoju prehranu možete odabrati jagode, kupine, maline i crni ribiz.

Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi i sjemenke nisu samo bogati omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima, već i antioksidansom vitaminom E koji štiti stanice od oksidativnog stresa uzrokovanog slobodnim radikalima. Što je osoba starija, to je više izložena oksidativnom stresu, pa joj je korisniji vitamin E. No prema jednoj studiji, vitamin E pomaže u poboljšanju kognicije i smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti.

Orašasti plodovi i sjemenke s najvećim sadržajem vitamina E su sjemenke suncokreta, lješnjaci i bademi.

Također, piñate pružaju bitne vitamine i minerale za održavanje zdravlja mozga, budući da sadrže vitamin E i resveratrol. Resveratrol je prirodni, neflavonoidni antioksidans. Istraživanja pokazuju da resveratrol može imati zaštitne učinke, poput pomoći u prevenciji raka, upala i neuroloških bolesti, uključujući Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest.

Proizvodi od cjelovitih žitarica

Crna riža, ječam, zob i tjestenina od integralnog brašna još su jedan dobar izvor vitamina E!

Avokado

Mononezasićene masne kiseline koje se nalaze u avokadu mogu sniziti krvni tlak, što je povezano s kognitivnim padom. Ostali izvori zdravih nezasićenih masti su bademi, indijski oraščići, kikiriki, laneno sjeme, chia sjemenke i orasi.

jaja

Jaja su odličan izbor kada svom tijelu želite osigurati vitamine B6, B12 i folate, koji prema istraživanjima sprječavaju skupljanje mozga i odgađaju kognitivni pad.

Brokula

Ovo povrće je bogato spojevima koji se nazivaju glukozinolati. Kada ih tijelo razgrađuje, proizvode izotiocijanate koji mogu smanjiti oksidativni stres i rizik od neurodegenerativnih bolesti.

Brokula također sadrži vitamin C i flavonoide, a ti antioksidansi mogu dodatno poboljšati zdravlje našeg mozga.

Ostalo povrće koje sadrži glukozinolate su prokulice, kelj i kupus te cvjetača.

Proizvodi od soje

Proizvodi od soje bogati su specifičnom skupinom antioksidansa zvanih polifenoli, koje istraživanje povezuje sa smanjenim rizikom od demencije i poboljšanim kognitivnim sposobnostima u normalnim procesima starenja.

Proizvodi od soje također sadrže polifenole zvane izoflavoni, uključujući daidzein i genistein. Ove kemikalije djeluju kao antioksidansi, pružajući niz zdravstvenih prednosti cijelom tijelu.

Kava

Kava je dobro poznat način za jačanje koncentracije.

Kofein u kavi blokira tvar u mozgu koja se zove adenozin, zbog koje se osjećamo pospano.

Osim jačanja budnosti, studija iz 2018. pokazuje da kofein također može povećati sposobnost mozga da obrađuje informacije. Također, kofein uzrokuje povećanje moždane entropije. Kada je entropija visoka, mozak može obraditi više informacija.

Kava je također izvor antioksidansa, koji mogu podržati zdravlje mozga kako starimo. Studija je povezala cjeloživotnu konzumaciju kave sa smanjenim rizikom od Parkinsonove bolesti, kao i Alzheimerove bolesti.

loveyourselfmagazine.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki