Što učiniti ako vaše dijete smoči noge u šetnji: bolest se može izbjeći

Među majkama i očevima uvriježeno je mišljenje da ako dijete smoči noge, sigurno će se razboljeti.

I iako to nije potrebno, vrlo je vjerojatno – nisu uzalud naše bake ponavljale: “Glavna stvar je da vam ne bude hladno na nogama!”

Pogledajmo ovo pitanje detaljnije.

Za početak vrijedi zapamtiti da su uzrok svake prehlade bakterije i virusi – a ne mokre noge. No činjenica je da ako voda dospije u dječje čizmice, bakterije i virusi puno lakše napadaju djetetov organizam.

Stvar je u tome što ako se vaša stopala smoče, krvne žile se grče i sužavaju.

Lokva
Fotografija: © Belnovosti

Kao rezultat toga, krv slabije zagrijava tkiva stopala, a to zauzvrat može dovesti do smanjenja tjelesne obrane, iako privremeno.

I upravo u tom trenutku se aktiviraju patogeni mikroorganizmi koji su uvijek prisutni pored nas.

Ako je dijete iskusno, takva situacija za njega neće postati ništa više od još jednog treninga. Ali ako se postupci stvrdnjavanja nisu provodili redovito, bolje je da roditelji poduzmu odgovarajuće mjere.

Bebu treba odnijeti na toplo mjesto i obrisati. Ako je moguće, presvucite dijete i dajte mu topli napitak. Obujte dvije čarape odjednom – tanke i vunene.

Što se dijete brže zagrije, manja je vjerojatnost da će se razboljeti.

Prethodno smo objasnili zašto roditelji trebaju čitati bajke svojoj djeci.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki