Evo nekoliko važnih točaka koje treba uzeti u obzir kada kuhate škampe.
Potrebno je odmrzavanje
Smrznute škampe prvo treba odmrznuti. Ako ih odmah bacite u kipuću vodu iz zamrzivača, neće se ravnomjerno kuhati.
Postoje dva načina za ispravno odmrzavanje.
Opcija 1: Odmrznite ih na polici u hladnjaku i zatim ih ostavite na sobnoj temperaturi.
Opcija 2: Prelijte škampe hladnom vodom.
Kuhajte samo svježe smrznute škampe
Kuhani smrznuti škampi spremni su za jelo. Kuhaju se u morskoj vodi na ribarskom brodu.
Zagrijavanje i pečenje vrućom slanom vodom dat će im pikantan okus.
Čistiti ili ne čistiti
Škampi kuhani neoguljeni su ukusniji i aromatičniji.
Glave i ljuske dodaju bogatstvo juhi, a sloj kitina štiti mekano meso od viška soli.
Nemojte prekuhati
Važno je ne prekuhati škampe kako bi ostali mekani i sočni.
Malim škampima treba minuta, srednjim 1-2, a velikima 2-3 minute ovisno o veličini.
Vrijeme kuhanja se računa od trenutka kada su škampi stavljeni, a ne od trenutka kada voda proključa.
Hlađenje i zaustavljanje procesa
Da biste zaustavili proces kuhanja, stavite kuhane škampe na led.
Neki gurmani jedu svježe smrznute škampe, kao što su Botan i Ama Ebi, sirove, odmrznute i pržene u salamuri kako bi uživali u njihovom jedinstvenom okusu.
Za poboljšanje okusa preporučljivo je kuhati u morskoj vodi, a ako je nema – u običnoj vodi, uz dodatak morske soli, kaže Arhipova Julija.
Za oguljene škampe stavite 1 žlicu na 1 litru, za neoguljene škampe – 1,5, a vode uzmite dvostruko više od morskih plodova.
Začini će vam pomoći dodati više okusa i arome: kopar, klinčići, piment, korijander, lovor, češnjak, đumbir ili posebni začini za plodove mora – sve ovisi o individualnim preferencijama ukusa.
Lagana kiselost lako se postiže dodavanjem pola limuna ili nekoliko žlica paste od rajčice u slanu otopinu.
Ranije smo vam rekli što dodati brašnu kako bi knedle bile nevjerojatno ukusne.