Bilo da se radi o lošem receptu ili kršenju tehnologije, uskrsni kolači mogu ustajati nakon samo nekoliko dana.
Ovo je, naravno, vrlo neugodna stvar, ali ne biste trebali žuriti s bacanjem poslastica ili njima hraniti ptice.
Stručnjakinja mrežne publikacije BelNovosti Yulia Arkhipova, kuharica i pekarica četvrte klase, ispričala je kako napraviti pitu od suhih uskršnjih kolača.
Potreban:
- Uskrsni kolač – 500-600 g;
- jaja – 4 kom .;
- šećer – 100 gr;
- mlijeko – 0,5 l;
- maslac – 50 g;
- brašno – 1 žlica. l.;
- vanilin i jabuke po ukusu;
- prstohvat soli.
Kako kuhati
1. Izmiksati jaja, obični i vanilin šećer, dodati brašno i prstohvat soli.
2. Dodajte mlijeko, promiješajte i stavite smjesu na laganu vatru. Zagrijte uz stalno miješanje, ali nemojte pustiti da zavrije.
3. U vruću smjesu dodajte ulje, promiješajte – krema je gotova.
4. Sve što vam treba za uskršnji kolač je pulpa. Koru i glazuru morat ćete ukloniti. Jezgru narežite na ploške debljine 1,5 cm.
5. Posudu za pečenje obavezno namazati maslacem. Kriške kruha (jedan dio) umočiti u pripremljenu kremu i poslagati tako da se zatvori dno kalupa i formiraju stranice.
6. U sredinu stavite jabuke.
7. Ostatak kolača narežite na kocke, dodajte u kremu i promiješajte pa tu masu stavite na jabuke, poravnajte, pospite odozgo preostalim mrvicama i cimetom.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 30-40 minuta. Dobar tek!
Ranije smo vam rekli kako skuhati krumpir sa savršenom zlatno smeđom koricom.