Znakovi nedostatka vitamina E: koju hranu jesti da nadoknadite njegov nedostatak

U prirodi vitamin E postoji u osam različitih oblika, ali samo jedan od njih – alfa-tokoferol – u potpunosti zadovoljava potrebe ljudskog organizma.

Glavna funkcija vitamina E je da bude antioksidans, odnosno da štiti stanice od djelovanja slobodnih radikala – reaktivnih spojeva kisika koji se stvaraju tijekom života i oštećuju tkivo.

Osim snažnih antioksidativnih svojstava, vitamin E jača imunološki sustav, pomaže tijelu da se učinkovitije bori protiv infekcija te sprječava stvaranje krvnih ugrušaka u krvnim žilama. Vitamin E također sprječava nakupljanje lošeg kolesterola u arterijama.

Znakovi nedostatka vitamina E

Liječnici identificiraju nedostatak vitamina E prema sljedećim simptomima: oštećenje mrežnice, periferna neuropatija, stanje u kojem periferni živci, obično u rukama ili nogama, atrofiraju, uzrokujući slabost i bol. Još jedan simptom nedostatka vitamina E može biti smanjen imunitet.

Postoje dobre vijesti: kod zdravih odraslih osoba praktički nema manjka ovog vitamina.

rajčice
Fotografija: © Belnovosti

Gdje se nalazi vitamin E?

Najveća količina ovog vitamina nalazi se u biljnim uljima – ulju pšeničnih klica, suncokretovom ulju, ulju šafranike i kukuruznom ulju.

Vitaminom E bogati su i žumanjci, sjemenke suncokreta i orašasti plodovi – bademi, lješnjaci – kao i kikiriki, rajčica, mango i kivi.

Prethodno smo imenovali navike koje produljuju život i poboljšavaju zdravlje.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki