Hrana za pankreatitis gušterače: što možete i ne možete jesti

Jedna od najčešćih bolesti probavnog sustava je upala gušterače ili pankreatitis.

Alla Gubina, kandidat medicinskih znanosti, gastroenterolog, endoskopist, liječnik najviše kvalifikacijske kategorije, govorila je o pravilnoj prehrani za pankreatitis.

Preporuke stručnjaka donosi portal Roskachestvo.

Što možete i ne možete jesti s pankreatitisom

Osnova prehrane za pankreatitis trebaju biti složeni ugljikohidrati.

Mogu se konzumirati do 300 grama. Što se tiče proteina i masti, ne možete konzumirati više od 160 odnosno 80 grama dnevno.

juha
Fotografija: © Belnovosti

U slučaju pogoršanja bolesti propisan je strogi post (dva do tri dana), zatim monodijeta koja se sastoji od pire kaše (riža, zobene pahuljice), zatim dijeta br. 5 (puno povrća, bilja i voća (osim kiseli), minimum šećera i soli, nemasni mliječni i mesni proizvodi).

Kod pankreatitisa zabranjeno je konzumiranje: peciva, peciva, čipsa, maslaca od oraha, punomasnog mlijeka, kave s mlijekom, majoneze, jaja sa žumanjkom, janjetine, guske, patke, konzervirane hrane s maslacem, biljnog ulja, maslaca, svinjske masti. , margarin, mesni nusproizvodi, masno crveno meso, pržena hrana, brza hrana, masni slatkiši, sladoled, milkshake, gazirana pića, alkohol.

Prethodno smo vam rekli koja bi se 4 proizvoda trebala naći na stolu u svibnju.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki