Znanstvenici Sveučilišta Newcastle otkrili su da mrkva može pomoći u prevenciji raka.
Kako bi došli do ovog zaključka, proveli su meta-analizu gotovo 200 studija u kojima je sudjelovalo više od 4 milijuna ljudi.
Kao rezultat toga, utvrđeno je da jedenje mrkve 5 puta tjedno smanjuje razvoj raka – svih vrsta – za 20%.
Čak i jedna porcija narančastog korjenastog povrća tjedno smanjuje rizik od raka za 4% u usporedbi s izostankom mrkve u prehrani.
Antikancerogeno djelovanje nemaju ekstrakti poput beta-karotena izoliranog iz mrkve, već konzumacija cijelog povrća.
U ovom slučaju važan je način pripreme povrća.
Kada se mrkva kuha, korisne tvari prelaze u vodu, dok se tijekom prženja potpuno unište.
Stoga, ako želite sačuvati dobrobiti mrkve, kuhajte je na pari.
Ranije smo podijelili savjete koji će povećati učinkovitost kućne maske za ruke.