Kurkuma je popularna ne samo kao začin u kuhinjama običnih domaćica, već i kao “sastojak” tradicionalne indijske medicine.
Vjeruje se da se začin može boriti protiv virusa i raka, liječiti bolesti kože, gornjeg dišnog trakta, zglobova i probavnog sustava.
Moderna se znanost ne slaže s pristašama Ayurvede: znanstvenici su došli do zaključka da je kurkumin, iako je snažan antioksidans, prvo, sadržan u začinima u vrlo malim količinama, a drugo, slabo se apsorbira u krvotok.
I općenito, jednostavno nema podataka koji bi nam omogućili da pouzdano donesemo zaključke o učinkovitosti ovog proizvoda.
Ali ako ova činjenica ne može nadvladati vašu strast prema indijskoj kuhinji, u nastavku ćete pronaći recept za “zlatno mlijeko” – ovo je piće koje se najčešće koristi u ayurvedi.
Prvo pripremite začinsku pastu: u posudi pomiješajte žličicu kurkume i prstohvat crnog papra.
Po želji dodajte druge sastojke poput mljevenog kardamoma ili đumbira – oni će napitak učiniti još toplijim i pikantnijim.
Pomiješajte začine i smjesu stavite na vatru – pasta bi trebala postati gusta.
Zatim zagrijte mlijeko i dodajte mu pastu, te žličicu meda, pa dobro promiješajte.
Vegetarijanci mogu odabrati bilo koje biljno mlijeko: zobeno, bademovo, lješnjakovo ili neko drugo.
Prethodno smo vam rekli koja bi se 4 proizvoda trebala naći na stolu u svibnju.