Koliko vremena dijete može provesti na telefonu: roditelji upozoravaju na skrivene opasnosti

Nova generacija odrasta s pametnim uređajima doslovno od kolijevke, a mladi roditelji zapravo ne razmišljaju o tome u kojoj bi dobi svoje dijete trebalo upoznati s gadgetom.

Još uvijek nije svima jasno koliko vremena djeca tijekom dana mogu provesti na mobitelu i kakvu štetu može uzrokovati nekontrolirano korištenje pametnih telefona.

Stručnjaci iz Rospotrebnadzora govorili su o posljedicama pretjeranog korištenja pametnih telefona i tableta.

Šteta za zdravlje

1. Prva stvar o kojoj stručnjaci govore je djetetov oštećen vid. Konstantno korištenje pametnih telefona pridonosi razvoju kratkovidnosti. Zbog stalne napetosti dolazi do suhoće, što prijeti upalom i infekcijom.

2. Problemi s držanjem i patologije ruku, uganuća, problemi s tetivama palca nastaju zbog monotonog kretanja prstiju po ekranu.

Naprava za bebe
Fotografija: © Belnovosti

3. Moguće je da postoji kršenje koordinacije između moždanih signala i pokreta ruku.

4. Pretilost također može biti posljedica dugotrajnog korištenja tableta kod djeteta, jer je tjelesna aktivnost značajno smanjena.

5. Odnos između djeteta i roditelja se pogoršava. Zbog smanjene komunikacije s roditeljima mlađima od 3 godine nastaju problemi s formiranjem neuronskih veza u mozgu.

6. Javljaju se ovisnosti i problemi sa samokontrolom, sve su češće histerije, pogoršava se kvaliteta sna, javljaju se poteškoće u učenju.

7. Djeca prestaju suosjećati, suosjećati, razvijaju se okrutnost i agresija, djeca mogu doživjeti tjeskobu, strah i sumnju u sebe.

Da budemo pošteni, vrijedi napomenuti da gadgeti pomažu u učenju i razvijanju određenih vještina.

Ali u te svrhe treba pažljivo koristiti komunikacijska sredstva kako tablet ne bi od dobrog prijatelja postao najgori neprijatelj, podsjećaju stručnjaci.

Prethodno smo vam rekli koliko često trebate prati dječje igračke.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki