Poslastica iz Kine: jaje staro stotinu godina – zanimljivosti o neobičnom jelu koje se jako dugo priprema

U Kini i mnogim drugim azijskim zemljama popularan je neobičan zalogaj – “Century Egg”.

Jelo se može nazvati “rekorderom” u pogledu vremena kuhanja.

Naravno, hrana se ne priprema 100 godina (kako bi se moglo pomisliti iz konvencionalnog naziva), već “samo” nekoliko mjeseci.

Cijelo to vrijeme jaje je u posebnoj smjesi, stječući nestandardnu ​​konzistenciju i neobičan izgled.

Kako se pripremaju stogodišnja jaja

Svježa kokošja (rjeđe pačja ili prepeličja) jaja urone se u medij s alkalnom reakcijom.

jaja
Fotografija: © Belnovosti

Obično govorimo o mješavini koja uključuje čaj, natrijev klorid, neizgorene drvene ostatke, glinu i vapno. Često se koriste posebni kemijski spojevi.

Gdje se čuvaju buduća stogodišnja jaja, ne smije ulaziti zrak. Izolaciju osigurava slama, rižine ljuske ili plastična folija.

Često se “izolirani” proizvod također zakopava u zemlju.

Jaja moraju odležati najmanje dva tjedna. Ali obično govorimo o nekoliko mjeseci.

Kako izgledaju i imaju okus stogodišnja jaja?

Rezultat su jaja neobične konzistencije: bjelanjak postaje elastičan, a žumanjak kremast.

Sto godina staro jaje je tamno. Tijekom dugog kuhanja bjelanjci postaju smećkasti i prozirni, a žumanjci dobivaju sivkastu nijansu.

Jelo može imati oštar miris.

Unatoč ne tako privlačnom izgledu i mogućem smradu, jelo je nevjerojatno ukusno. Nježni proteinski okus pomalo podsjeća na okus savršeno skuhane paštete.

Upozoravamo vas: ne biste trebali sami pokušavati kuhati neobično jelo. Postoji mnogo nijansi koje amaterski kuhar vjerojatno neće uzeti u obzir.

Ranije smo vam rekli koliko boršča trebate skuhati da biste postali rekorder.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki