Je li moguće saditi dinje zajedno s rajčicama: kompatibilnost usjeva

Mnogi vrtlari nastoje iskoristiti svaki komad zemlje s maksimalnom učinkovitošću, sadeći različite usjeve u blizini.

Ali takvo susjedstvo nije uvijek uspješno. Je li moguće saditi dinje zajedno s rajčicama? Ovo pitanje zabrinjava mnoge ljubitelje dinja i rajčica.

Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, znanstveni agronom i dizajner krajolika, rekla nam je što učiniti u takvoj situaciji.

Argumenti za: što spaja dinju i rajčicu

Dinja i rajčica su usjevi koji vole toplinu i preferiraju sunčana područja s plodnim tlom.

Potrebno im je redovito zalijevanje, posebno tijekom razdoblja ploda. Na prvi pogled slični zahtjevi za uvjete uzgoja govore u prilog zajedničkoj sadnji.

dinja
Fotografija: © Belnovosti

Argumenti protiv: rizici zajedničkog uzgoja

Međutim, postoje i dobri razlozi zašto iskusni vrtlari ne preporučuju sadnju dinje i rajčice jednu pored druge.

Natjecanje za hranjive tvari: Dinja i rajčica su biljke s različitim potrebama za hranjivim tvarima.

Dinje zahtijevaju više kalija i dušika, dok rajčice zahtijevaju više fosfora.

Kada se sade zajedno, biljke će se natjecati za resurse, što može negativno utjecati na njihov razvoj i produktivnost.

Različite potrebe za zalijevanjem: dinja preferira rjeđe, ali obilno zalijevanje, dok rajčica treba redovitu vlažnost tla. Pretjerano zalijevanje može dovesti do razvoja gljivičnih bolesti u dinjama, a nedostatak vlage negativno će utjecati na prinos rajčice.

Različito vrijeme sazrijevanja: dinja sazrijeva kasnije od rajčice. Tijekom sezone berbe dinja, grmovi rajčice mogu stvoriti sjenu, sprječavajući sunčevu svjetlost da dopre do plodova.

Širenje bolesti i štetočina: dinje i rajčice osjetljive su na neke uobičajene bolesti, kao što je Fusarium. Zajednička sadnja povećava rizik od širenja infekcije na oba usjeva.

Alternative za prateću sadnju

Umjesto da dinju i rajčicu sadite jednu pored druge, bolje je odabrati različite površine za njih ili izmjenjivati ​​usjeve u plodoredu.

Kukuruz, rotkvice i zelena salata bit će idealni susjedi za dinje. A rajčice se dobro slažu s bosiljkom, peršinom i češnjakom.

Ranije smo vam rekli je li moguće hraniti krumpir pepelom.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki