Je li moguće saditi mrkvu i kopar zajedno: kompatibilnost usjeva u vrtu

Mnogi vrtlari, koji teže maksimalnoj učinkovitosti u korištenju zemljišnih resursa, pitaju se o kompatibilnosti različitih usjeva.

Je li moguće da tako popularne biljke poput mrkve i kopra koegzistiraju u istom krevetu? Hoće li takvo susjedstvo imati koristi ili štete žetvi? Hajdemo razumjeti zamršenost sadnje ovih usjeva zajedno.

Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, agronom i dizajner krajobraza, rekla nam je što učiniti u takvoj situaciji.

Mrkva i kopar: zahtjevi za uvjete uzgoja

Mrkva i kopar su nepretenciozne kulture koje imaju slične zahtjeve za uvjete uzgoja.

Obje preferiraju sunčana područja s plodnim, dobro dreniranim tlom. Čini se da ih ništa ne sprječava da mirno koegzistiraju u istoj vrtnoj postelji. Međutim, u praksi je važno uzeti u obzir niz potrebnih nijansi koje utječu na konačni rezultat.

Mrkva
Fotografija: © Belnovosti

Interakcija kultura: korist ili šteta

Glavni čimbenik koji određuje kompatibilnost kultura je njihov međusobni utjecaj. Interakcija može biti pozitivna ili negativna.

U prvom slučaju biljke pomažu jedna drugoj odbijajući štetnike, privlačeći korisne kukce i poboljšavajući sastav tla.

U drugom slučaju, usjevi se natječu za resurse, oslobađaju tvari koje inhibiraju rast njihovih susjeda i privlače iste štetnike.

U slučaju mrkve i kopra uočena je prilično neutralna interakcija. Ove biljke nemaju izražen negativan učinak jedna na drugu. Kopar, koji ima specifičnu aromu, može otjerati neke štetnike mrkve, na primjer, mrkvinu muhu.

Značajke zajedničke sadnje: kako izbjeći probleme

Međutim, kopar, kao brzorastuća kultura, može stvoriti sjenu, što će negativno utjecati na razvoj mrkve, koja preferira otvorene sunčane prostore.

Stoga je pri zajedničkoj sadnji mrkve i kopra važno odabrati prave sorte i slijediti određeni obrazac sadnje.

Odabir sorti i shema sadnje

Preporuča se odabrati nisko rastuće sorte kopra koje neće stvarati pretjeranu sjenu za mrkvu.

Također je važno osigurati dovoljan razmak između biljaka. Mrkvu treba saditi u redove, ostavljajući između njih otprilike 20-25 cm, a kopar se može sijati između redova mrkve, ostavljajući između biljaka otprilike 10-15 cm.

Stvaranje zaštitne trake protiv štetnika

Neki vrtlari prakticiraju sadnju kopra oko perimetra kreveta mrkve, stvarajući neku vrstu zaštitne trake od štetočina.

Sadnja mrkve i kopra zajedno nije idealna, ali sasvim prihvatljiva kombinacija. U skladu s pravilima poljoprivredne tehnologije i odabirom prikladnih sorti, ovi usjevi mogu uspješno koegzistirati u istom krevetu, pružajući vrtlaru svježe začinsko bilje i korijenske usjeve.

Ranije smo vam rekli zašto iskusni ljetni stanovnici sade bosiljak na svom imanju.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki