Krvni tlak: Koliko će ga jutarnja vježba smanjiti

Pola sata vježbanja ujutro može biti jednako učinkovito kao i lijekovi za snižavanje krvnog tlaka tijekom ostatka dana. Nalazi objavljeni u Hypertension pokazuju da 30 minuta vježbanja ujutro ima dugotrajne učinke.

U studiji koju je vodio Michael Wheeler, profesora Sveučilišta Zapadne Australije u Perthu, sudjelovalo je 35 žena i 32 muškarca u dobi između 55 i 80 godina koji su bili podijeljeni u tri skupine. Svaka grupa je imala svoj dnevni raspored kojeg su se morale pridržavati u potpunosti.

  • Članovi prve skupine dobili su upute da neprekidno sjede osam sati bez ikakvih međuprekida ili tjelesne vježbe.
  • Druga grupa je prvo sjedila jedan sat. Članovi su zatim hodali 30 minuta na traci za trčanje umjerenog intenziteta, a zatim su se vratili na svoja mjesta gdje su sjedili još 6,5 sati.
  • Članovi treće skupine prvo su sjedili sat vremena, zatim su hodali 30 minuta na traci za trčanje, a zatim su se vratili na svoja mjesta na 6,5 ​​sati, ali su svakih pola sata pravili trominutne pauze u hodanju.

THE Michael Wheeler i njegovi kolege otkrili su da kod muškaraca i žena koji su bili pripadnici druge i treće skupine krvni tlak fluktuira na nižim razinama pokazujući pozitivan učinak tjelesne aktivnosti.

Razlika je posebno uočena u sistoličkom krvnom tlaku (visokom), koji ukazuje na pritisak-napon koji krv vrši na stijenke krvnih žila kada napušta srce, tj. tijekom njegove kontrakcije-kontrakcije i jači je znak prognoze kardiovaskularne probleme kao što su srčani udari. Dijastolički krvni tlak (mali) izražava pritisak koji krv vrši na stijenke krvnih žila kada se srce širi, odnosno kada se “odmara” da bi se ponovno napunilo krvlju.

Žene u trećoj skupini također su imale dodatne koristi kada su svojoj rutini dodale tri minute hodanja tijekom dana u usporedbi s učinkom koji su tri minute hodanja svakih 30 minuta imale na muške sudionike. Znanstveni tim nije mogao objasniti razlog ove razlike između dva spola, no nagađa se da bi to moglo biti posljedica činjenice da su sve žene koje su sudjelovale u istraživanju bile u postmenopauzi te su zbog toga imale veći rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Ova studija podupire velik broj dokaza koji pokazuju da čak i blaga tjelesna aktivnost može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara.

ygeiamou.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki