Zato što su srca mladih žena ugroženija

Smrtnost uzrokovana kardiovaskularnim događajima smanjila se u posljednjim desetljećima, ali ti padovi nisu utjecali na žene mlađe od 50 godina. Prema pregledu relevantnih istraživanja objavljenih u časopisu CMAJ (Canadian Medical Association Journal), liječnicima su pružene smjernice za prepoznavanje i liječenje žena u predmenopauzi s visokim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

“Kardiovaskularne bolesti kod žena mlađih od 50 godina zahtijevaju od nas da razmišljamo izvan okvira poznatih čimbenika rizika”, objašnjava kardiolog dr. Beth Abramson iz bolnice St. Michael’s i Sveučilište u Torontu zajedno s ostalim autorima recenzije. Pregled se temeljio na posljednjim podacima istraživanja objavljenim od 2008. do 2018. godine.

Važni podaci koji su se pojavili su sljedeći:

  • Dijabetes melitus, metabolički sindrom i pušenje glavni su čimbenici rizika kod mlađih žena.
  • Mlađe žene s disfunkcijom jajnika mogu biti izložene većem kardiovaskularnom riziku.
  • Preuranjena menopauza zbog kirurških ili kemoterapijskih intervencija može biti čimbenik kardiovaskularnog rizika.
  • Komplikacije u trudnoći kao što su gestacijska hipertenzija i preeklampsija povezane su s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.
  • Postoje ograničeni i proturječni dokazi o potencijalnoj otegotnoj ulozi liječenja potpomognute oplodnje.

Autori smatraju da je izazovno procijeniti čimbenike kardiovaskularnog rizika subpopulacije (žene ispod 50 godina) s višim rizikom unutar veće niskorizične populacije. Istraživači tvrde da trenutne smjernice podcjenjuju rizik za mlađe žene.

Stoga sugeriraju da se žene u predmenopauzi s rizičnim čimbenicima trebaju rano pregledati na rizik od kardiovaskularnih bolesti, dok veći naglasak treba staviti na žene koje su imale preeklampsiju ili su bile podvrgnute tehnikama potpomognute oplodnje.

Identificiranje visokorizičnih žena u premenopauzi koje su do sada smatrane niskim rizikom važan je prvi korak u prevenciji, prema istraživačima.

ygeiamou.com

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki