Dijabetičari bi tjesteninu trebali skuhati dan prije, tvrde nutricionisti!
Kuhanje tjestenine dan prije i zatim ponovno zagrijavanje prije posluživanja sljedeći dan pretvara jednostavni škrob koji sadrži u otporni škrob.
Ovo su vlakna korisna za crijeva i mogu ograničiti fluktuacije šećera u krvi. Visoka razina šećera u krvi povećava rizik od raznih bolesti opasnih po život.
Šećer: Zašto jesti podgrijanu tjesteninu?
“Kad se hrana bogata škrobom, poput tjestenine, ohladi, njezina struktura se preuređuje i probavni enzimi u vašim crijevima ne mogu je tako lako razgraditi”, kaže zdravstvena dobrotvorna organizacija Diabetes UK.
Kada se tjestenina ohladi i podgrije prije obroka “sadrži otporniji škrob, koji se ne raspada i u biti postaje vlakno.
Zdrava, uravnotežena prehrana najbolji je način za održavanje zdrave tjelesne težine i može pomoći ljudima u upravljanju dijabetesom tipa 2 ili smanjenju rizika od njegova razvoja.”
Hrana koja sadrži rezistentni škrob doprinosi ovoj ravnoteži i omogućuje osobi da uključi više vlakana u svoju prehranu.
“Vrlo je važno pridržavati se smjernica za sigurnost hrane prilikom hlađenja, skladištenja i podgrijavanja hrane kako bi se smanjio rizik od mogućeg trovanja hranom.”
Šećer i dijabetes
Dijabetes tipa 2 uzrokovan je time što tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina ili zato što ne reagira na inzulin.
Inzulin pomaže regulirati količinu šećera u krvi i koristi glukozu za energiju. Ako šećer ostane u krvi, tijelo ga ne koristi kao gorivo za energiju.
Ovo stanje (dijabetes) može dovesti do gubitka vida ili sljepoće.
Rizik od razvoja dijabetesa možete smanjiti zdravom i uravnoteženom prehranom. Održavanje zdrave tjelesne težine, prestanak pušenja i ograničavanje konzumacije alkohola mogu pomoći u sprječavanju dijabetesa.
Oni koji su izloženi većem riziku od dijabetesa uključuju pretile osobe ili osobe s prekomjernom tjelesnom težinom.
Izvor: iatropedia.gr