Sve što niste znali i bojali ste se pitati o kompostu: iskusni ljetni stanovnici rekli su kako koristiti gnojivo za različite biljke

Svrha komposta je pomoći biljkama da postanu plodne, zdrave i lijepe.

Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, agronom i krajobrazni dizajner, podijelila je savjete o pravilnoj upotrebi komposta ovisno o potrebama određenih biljaka.

Korištenje komposta u proljeće

U proljeće treba koristiti kompost za biljke koje se siju i od kojih se formiraju gredice. Prikladan je potpuno zreo kompost fine konzistencije. Treba ga dodati u malim obrocima u brazde u zemlji.

Kao rezultat toga, sadnice će se pojaviti brže, vrtni usjevi će rasti aktivnije, a žetva će biti veća.

Malčiranje kompostom

Usjevi na gredicama će rasti brže, a cvijeće na gredicama će bolje cvjetati ako ih malčirate kompostom. Organska tvar sprječava rast korova i zasićuje tlo i, sukladno tome, biljke s potrebnim elementima.

Kompost
Fotografija: © Belnovosti

Za malčiranje je pogodan dvogodišnji kompost.

Kompost u staklenicima

Želite li poboljšati zdravlje tla i obnoviti zalihe hranjivih tvari u stakleniku, obratite se za pomoć kompostu. Zahvaljujući njegovoj “podršci” bit će vam lakše boriti se protiv štetnika i biljnih bolesti.

Kompost za ruže

U ružičnjaku treba svakog proljeća koristiti kompost od istrunulog konjskog gnoja. Ali, naprotiv, ne vrijedi koristiti sastav za hidranje ruža prije pokrivanja, kako bi se izbjeglo zarazno oštećenje cvijeća i njihova smrt.

Ranije je stručnjak rekao kako pravilno posijati travnjak.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki