Šestominutna vježba koja štiti kosti

Rizik od osteoporoze može se smanjiti za starije žene radeći jednostavne vježbe koje traju samo šest minuta tjedno, prema studiji objavljenoj u Journal of Electromyography and Kinesiology. Stručnjaci su otkrili da jednostavnim skakanjem na mjestu mišići nogu i kukova dobivaju stres koji im je potreban za jačanje i zaštitu kostiju od slabljenja tijekom vremena.

Dr. Gallin Montgomery sa Sveučilišta Manchester Metropolitan testirala je vježbe na 14 žena starijih od 50 godina i rekla: ‘Ovi pokreti su laki i mogu se izvoditi čak i u udobnosti vlastitog doma. “Hodanje često nije dovoljno za osiguranje zdravlja kostiju i nadamo se da bi ovo moglo potaknuti žene na učinkovitije vježbanje.”

Znanstvenici su primijetili da je skakanje na mjestu, koje je kvalificirano kao idealna metoda vježbanja, imalo pozitivne učinke na sudionike. Studija nije mjerila gustoću kostiju, već učinke slijetanja na tlo na kosti. Napetost mišića tijekom “pada” mjerena je pomoću elektroda i navela je znanstvenike na zaključak da je ova vrsta vježbe dovoljna za jačanje kostiju. Također je vrijedno napomenuti da su prethodne studije identificirale slična mjerenja učinaka koje primaju mišići.

Dr. Montgomery je rekao da vježbanje povećava gustoću kostiju za oko 2 posto godišnje, što bi moglo biti dovoljno za prevenciju osteoporoze.

Sredovječne žene sa zahtjevima posla, majčinstva i brige o starijim roditeljima često nemaju dovoljno vremena za vježbanje. Prema studiji, 30 skokova, tri puta tjedno, moglo bi biti korisno u zaštiti od osteoporoze. Dvije minute dnevno s kratkim odmorom dovoljne su za postizanje željenih rezultata, istaknula je dr. Montgomery.

Više od 20% žena starijih od 50 godina pati od osteoporoze, dok kod muškaraca taj postotak doseže oko 7%. Polovica žena starijih od 50 godina doživjet će prijelom zbog ovog stanja koje je češće kod žena u postmenopauzi. Kod ženskog spola estrogen štiti kosti. Mnoge žene gube koštanu masu nakon menopauze, kada razina estrogena naglo padne. Ako menopauza nastupi ranije, povećava se mogućnost osteoporoze, a isto se događa kada menopauza nastupi umjetno, npr. s kirurškim uklanjanjem jajnika.

ygeiamou.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki