Stiže senzor koji će upozoriti na srčani udar

Inovativni biosenzor za ispis, koji uz pomoć kapi krvi može upozoriti na mogući srčani udar i do dva sata prije nego što se on pojavi, očekuje se na tržištu za oko dvije godine.

Biosenzor su dizajnirali i izradili istraživači iz Laboratorija za nanotehnologiju Aristotelovog sveučilišta u Solunu (AUTH) u suradnji s tvrtkom za nanoelektroniku BLNanobiomed i tvrtkom za organsku elektroniku Organic Electronic Technologies.

Ovaj biosenzor, koji se nalazi u nosivom uređaju nalik satu, nedavno je na 1. Bliskom istoku i sjevernoafričkoj konferenciji o organskoj i tiskanoj elektronici, održanoj u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati, predstavio glavni izvršni direktor BLNanobiomeda, specijalist nanomedicine, kardiolog , Varvara Karagiozaki.

Očekuje se da će biosenzori za ispis, koji su jednokratni, biti pušteni na tržište za dvije godine, nakon što budu dovršene kliničke studije na ljudima koji su imali ili nisu imali srčani udar, izvještava gospođa Karagiozaki za APE-MPE.

„Rana i točna dijagnoza bolesti vrlo je važna i neophodna za preživljavanje bolesnika. Posljednjih godina značajno se povećala potražnja za jednokratnim uređajima koji su jednostavni i laki za korištenje s brzim vremenom odziva. Imajući to na umu, prije dvije godine počeli smo dizajnirati i izrađivati ​​ove biosenzore. Njihova je izrada već završena i sada ih možemo ispisati. Preostalo je napraviti kliničke studije prije nego što se može pustiti na tržište. Dizajn i masovna proizvodnja takvih biosenzora i njihova sposobnost generiranja golemih količina podataka za terapiju nude mogućnosti donošenja odluka u stvarnom vremenu koje mogu dovesti do proizvoda s dodanom vrijednošću u zdravstvenom sektoru,” napominje gospođa Karagiozaki.

Kako rade biosenzori?

“Netko tko je u udaljenom kraju, ali čak i kod kuće, čim se osjeća loše ili ga boli, može staviti kap krvi na biosenzor, koji je sličan trakicama kojima mjerimo šećer, i onda ubaciti u utor na nosivom uređaju/satu. Zatim se putem ovog uređaja podaci šalju u najbližu bolnicu ili ambulantu koja ima potrebnu opremu, odnosno računalo ili iPad koji ima program, pomoću kojeg se odmah procjenjuje stanje pacijenta. Time pacijent štedi vrijeme, što je doslovno od životne važnosti“, objašnjava gđa Karagiozaki.

Prema njezinim riječima, biosenzor se može masovno i jeftino proizvoditi pomoću bioprintera koji je već instaliran na Aristotelovom sveučilištu u Solunu, u Laboratoriju za nanotehnologiju.

RES-EMP

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki