Džem od maslačka sadrži veliku količinu antioksidansa i vitamina C, što ovaj proizvod čini vrlo vrijednim za zdravlje.
Stručnjakinja mrežne publikacije BelNovosti, kuharica Yulia Arkhipova, rekla je kako pripremiti deliciju.
Za pekmez će vam trebati:
- 200 g maslačka,
- 600 g šećera,
- 500 ml vode,
- 0,5 žličice limunske kiseline.
Škarama odrežite žute latice cvijeća i stavite ih u lonac pa dodajte vode.
Lonac stavite na vatru i pričekajte dok sadržaj ne prokuha.
Kad smjesa zavrije, u tavu ulijte limunsku kiselinu i smanjite vatru na pola sata, a zatim maknite sa štednjaka.
Poklopljenu posudu treba ostaviti sat vremena da se budući pekmez ulije. Nakon određenog vremena, procijedite juhu kroz dvostruko presavijenu gazu.
Maslačke je potrebno vratiti u šerpu i dodati im šećer. Ponovno uključite vatru i pričekajte dok se šećer potpuno ne otopi, neprestano miješajući džem žlicom.
Nakon toga smjesu od maslačka kuhajte pola sata bez miješanja.
Vrući džem ulijte u sterilizirane staklenke, zatvorite poklopcima i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Ranije smo podijelili recept za pollock u umaku od kiselog vrhnja.