Probavnica: Tri iznenađujuća znaka da postoji problem

Već je znanstveno dokazano da su mozak i crijeva povezani mehanizmom koji se opisuje kao osovina mozak-probavnica i izražava mrežu komunikacije između dva organa. Samo iz ove funkcije možemo shvatiti da će nas tijelo, kada crijeva ne rade kako treba, upozoriti na razne načine.

Neki od znakova koji će nam pomoći da prepoznamo crijevne smetnje su proljev i grčevi u želucu. Postoje, međutim, i druga općenitija obilježja tijela, koja su posljedica poremećaja rada crijeva. Londonska dijetetičarka Anna Pettit, specijalizirana za zdravlje probavnog sustava, otkriva simptome koji bi mogli izmaknuti našoj pozornosti, a bili bi pokazatelji narušenog zdravlja crijeva.

Nadutost i plinovi

Prosječna osoba ima nadutost oko 40 puta dnevno, prema dobrotvornoj organizaciji Guts UK. Međutim, ako se pojava pojačava nakon konzumacije određene hrane, uzrok bi mogao biti poremećaj u razgradnji hrane.

Uz intoleranciju na hranu kao što je laktoza, jaka nadutost koja se često kombinira s drugim uznemirujućim simptomima crijeva, poput proljeva ili promjene boje stolice, može biti posljedica malapsorpcije hranjivih tvari u hrani.

Ako imate dugotrajnu nadutost ili je popraćena naglim gubitkom težine, bolovima u trbuhu ili proljevom, trebate potražiti savjet gastroenterologa.

Poremećaji raspoloženja

Vraćajući se na teoriju o osovini mozak-crijeva, mnogo toga se može objasniti u vezi s mentalnim poremećajima kada crijeva ne funkcioniraju kako treba. Prema riječima stručnjaka, bilo kakav poremećaj duž osi crijevo-mozak, odnosno neravnoteža između mikroorganizama u crijevima, mogao bi potaknuti anksiozne poremećaje, pa čak i epizode depresije.

To bi moglo biti zato što crijeva osiguravaju oko 95% tjelesnog serotonina – hormona koji utječe na raspoloženje i emocije.

Problemi s kožom

Daje li nam čokolada doista prištiće? Istina je da se pretjerana konzumacija šećera i zasićenih masti često okrivljuje za probleme s kožom, jer bi mogli stvoriti neravnotežu u crijevnom mikrobiomu. Kao rezultat toga, mogu se pojaviti akne.

Ukratko, na isti način na koji postoji osovina crijeva-mozak, postoji i osovina crijeva-koža. Kako ističe stručnjakinja, mnoge kožne bolesti svoje objašnjenje imaju u poremećajima crijevnog mikrobioma.

ygeiamou.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki