Kako se depresija manifestira kod muškaraca

Depresija je vrlo česta i pogađa oba spola. Međutim, njegovi simptomi kod muškaraca mogu biti vrlo različiti nego kod žena.

“Većina ljudi povezuje depresiju s dugotrajnom tugom, razdražljivošću i stalnom zaokupljenošću negativnim emocijama, no ti su simptomi češći kod žena”, kaže neuropsihijatar dr. Nikos E. Degleris, profesor psihoterapije na Sveučilištu Paris V, u Francuskoj. “Kad su muškarci depresivni, vjerojatnije je da će to izraziti kroz razdražljivost, ljutnju i agresiju. Zato njihova obitelj, prijatelji ili čak njihovi liječnici ne razumiju uvijek što im se događa.”

Ostali simptomi koji ukazuju na depresiju kod muškaraca su impulzivno ponašanje, apatija, nisko samopouzdanje, sklonost okrivljavanju drugih za sve loše što im se događa (žene najčešće krive same sebe) i izolacija.

Depresivan čovjek također može provoditi sve više vremena na svom poslu, ili opet izgubiti svaki interes za njega. Još uvijek može pokazivati ​​jaku potrebu za kontrolom drugih ili čak zlouporabom tvari (npr. puno pije i/ili puši).

Također se može okrenuti kockanju, iskazivati ​​rizično seksualno ponašanje ili obrnuto izgubiti interes za seks i biti neuspješan u krevetu.

“Kada se ovi tipovi simptoma javljaju svakodnevno tijekom 2 ili više tjedana i traju većinu svakog dana, oni mogu biti u pozadini depresije”, kaže dr. Degleris.

Drugi mogući simptomi depresije kod muškaraca su niska energija (iznenada se osjećaju vrlo umornim cijelo vrijeme) i gubitak interesa za svoju obitelj ili hobije. Mogući su i problemi sa spavanjem, poput nesanice ili, naprotiv, prekomjernog spavanja.

Nadalje, iako žene često imaju popratne simptome napadaja panike ili poremećaja prehrane (npr. anoreksija, prejedanje), fizičke manifestacije depresije češće su kod muškaraca. Takve manifestacije su lupanje srca, stezanje u prsima, stalne glavobolje i probavni problemi.

Naposljetku, dok će depresivne žene vjerojatnije pokušati samoubojstvo, muškarci će vjerojatnije umrijeti od samoubojstva jer su skloni koristiti smrtonosnije metode.

“Nažalost, većina muškaraca teško prepoznaje depresiju, a još teže o njoj razgovara i traži pomoć”, kaže dr. Degleris. “Obično liječniku ne idu zbog psihičkog raspoloženja, nego zbog fizičkih problema. A mnogi odbijaju razgovarati s njim o svom mentalnom stanju.”

Što uraditi

U takvim uvjetima, veliko je pitanje za njihove najmilije kako im mogu pomoći. Dr. Degleris daje sljedeće savjete:

* Recite im da ste primijetili veliku promjenu na njima. Ponekad je bolje uopće ne koristiti riječ “depresija”.

* Ponudite svoju podršku. Podsjetite čovjeka da nije sramota tražiti pomoć. Budite strpljivi i pružajte podršku. Kad mu se progovori, pažljivo ga slušajte.

* Poduzmite korake da živite što je moguće zdravije. Sustavno vježbanje i zdrava prehrana dio su liječenja. Pokušajte muškarca potaknuti na razne napornije aktivnosti, kao i ponuditi mu što zdraviju hranu. Potaknite društvene aktivnosti, ali imajte na umu alkohol, nikotin, kofein, pa čak i konzumaciju supstanci. Obeshrabrujte njihovu upotrebu tako što ćete se uvjeriti da nisu lako dostupni.

* Postavite male, dostižne ciljeve. Njihovo postizanje će učiniti da se muškarci osjećaju da su nešto postigli i to će poboljšati njihovo mentalno stanje.

* Potražite pomoć liječnika ili stručnjaka za mentalno zdravlje. Ponudite mu posjet stručnjaku za mentalno zdravlje ili čak njegovom redovitom liječniku jer bi se on mogao osjećati ugodnije razgovarajući s njim o svom umoru, gubitku apetita ili drugim fizičkim simptomima depresije.

Kada je situacija ozbiljna?

Velika je opasnost da se kod muškarca razvije depresija i dođe do suicidalnih ideja. U tom slučaju potrebno je hitno konzultirati psihijatra, jer može biti potrebno čak i bolničko liječenje muškarca uz nalog državnog odvjetnika.

Neki sumnjivi znakovi suicidalnih ideja su:

* Da čovjek počne govoriti da želi umrijeti ili govoriti o smrti.

* Reći da se osjeća prazno, beznadno ili zarobljeno, bez izlaza.

* Reći da ga guši krivnja ili sram.

* Reći da više ne može podnijeti bol (fizičku ili emocionalnu).

* Stalno pričati o osveti.

Još je sumnjivije kad počne činiti stvari koje pokazuju da misli da je dosegao svoje granice. Takve indikacije su, između ostalog:

* Radnje koje upućuju na to da možda planira samoubojstvo (pretrage na internetu, kupnja droge, oružja ili užeta i sl.).

* Povećana konzumacija alkohola ili droga.

* Stalna razdražljivost ili tjeskoba.

* Ljutiti se.

* Udaljavanje od obitelji i prijatelja.

* Promjena navika u ishrani i spavanju.

* Ekstremne promjene raspoloženja (npr. od duboke tuge do apsolutne smirenosti i zatim do sreće).

* Rastanci od prijatelja i rodbine.

* Iznenadno rješavanje njegovih financijskih poslova (npr. podjela nekretnina, sastavljanje oporuke).

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki