Odgovor na pitanje zašto se Talijani nikad ne umore od tjestenine je smiješno jednostavan: to je zato što je stalno jedu s različitim umacima.
Recept za jednu od njih, onu od gljiva, podijelila je s nama stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, kuharica Julija Arkhipova.
Počinjemo s potrebnim sastojcima – na svu sreću ima ih samo četiri:
- 500 g šampinjona;
- 5 žlica vrhnja;
- 3 žlice maslinovog ulja;
- 2 luka.
Priprema umaka od gljiva za špagete sastoji se od nekoliko faza.
Zagrijte biljno ulje u dubokom loncu s debelim dnom. Na ulju popržiti sitno nasjeckani luk.
Dodajte nasjeckane gljive i pržite ih uz stalno miješanje dok sva vlaga ne ispari.
Dodajte vrhnje u lonac. Posolite i popaprite umak, sve sastojke dobro izmiješajte.
Preljev kuhajte na laganoj vatri oko 8 minuta. Za to vrijeme trebalo bi se zgusnuti, nakon čega ga slobodno možete preliti preko špageta.
Prethodno je stručnjak podijelio recept za džem od maslačka.