Lažne vijesti iza “potpunog lijeka za rak”

Bila je to priča koja se sigurno prodavala zbog svoje teme. Međutim, izraelska tvrtka koja stoji iza stvaranja “tretmana”, nažalost, ne uvjerava znanstvenu zajednicu.

Sve je počelo prošlog ponedjeljka od Jerusalem Posta koji je objavio članak u kojem se spominje kako je tvrtka Accelerated Evolution Biotechnologies iz Izraela optimistična da će u sljedećih nekoliko godina usavršiti potpuni tretman za rak.

„Lijek za rak? Izraelski znanstvenici misle da su pronašli jedan”, bio je naslov članka koji su prenijeli veliki zapadni mediji.

Od početka se dojmilo da osim čelnika dotične tvrtke, u novinskom izvješću nema izjave niti jednog drugog onkologa – predstavnika medicinske zajednice. Američki mediji požurili su objaviti vijest, “Jacob Wohl”, twitter trol koji podržava Donalda Trumpa objavio ju je na društvenim mrežama, New York Times, Forbes i drugi sajtovi ugostili su informaciju i tako je konačno stigla i do naše zemlje.

Dan Aridor za kojeg se kaže da je jedan od tri voditelja istraživačke grupe i znanstveni “mozak” postao je “proslavljen” svojim izjavama u Jerusalem Postu. “Vjerujemo da ćemo u roku od godinu dana uspjeti”, izjavio je i dodao dr. Ilan Morad u utorak u Times of Israel:

“Naše liječenje raka bit će učinkovito od prvog dana primjene, trajat će nekoliko tjedana i imati će male ili nikakve nuspojave. Također, njegova će cijena biti znatno niža od ostalih tretmana dostupnih na tržištu”, rekao je Morad karakteristično za tretman koji se zove MuTaTo (od početnih slova izraza “multi-target toxin”) i koristi kombinaciju peptida koji se bore protiv raka i toksin koji “ubija” ciljane stanice raka.

Naravno, nitko ne sumnja u namjere, činjenicu da se istrage doista provode i nade u uspjeh mete. No, dovodi se u pitanje znanstvena valjanost reproducirane vijesti koja mnoge čini optimistima. A kada postoji javni interes, onda stvari trebaju biti vrlo jasne.

Sumnje u valjanost istraživanja počele su izazivati ​​Moradovo vlastito priznanje. Na pitanje zašto još nisu objavljeni nalazi i statistika istraživanja, doktorica je odgovorila da to nije učinjeno jer “nedostaju sredstva”. To, u kombinaciji s činjenicom da publikacije nisu ugostile niti jedan komentar “trećeg” predstavnika znanstvene zajednice, umnožava sumnju u valjanost cijelog projekta, s obzirom na to da je, kako primjećuje Wired, samo 3,4% istraživanja o liječenje raka u laboratorijskom okruženju do danas je uspješno u ljudskom tijelu.

Međutim, u utorak ujutro Fox News objavio je e-mail stručnjaka za onkologiju iz New Yorka koji je tvrdnje AEBija nazvao lažnima.

“To su lažna obećanja za oboljele od raka i ništa više”, rekao je dr. Ben Neel, direktor njujorškog Centra za istraživanje raka.

Skandal s lijekovima protiv raka

AP skandal s lijekovima protiv raka

Tada je Forbes objavio i odgovore znanstvene zajednice. Dr. John Jiao rekao je da se istraživanje ne može smatrati valjanim, budući da nema znanstvene objave, niti javnog dijeljenja njegovih podataka, te da je svako obećanje “kriminalno”.

“Koliko ja znam, ne postoji niti jedan objavljen znanstveni članak koji znanstveno dokumentira da postoji ova kombinacija proteina (peptida) koja se može boriti protiv oblika raka. A ako su pronašli određeni primijenjeni toksin, onda nas sigurno moraju obavijestiti i o mogućim nuspojavama nečega što se nigdje ne spominje. Ovo istraživanje “smrdi”, napominje.

“Ova pretjerana tvrdnja je neutemeljena i, kao i sa svim novim pristupima raku, moraju biti opravdani oprez, klinička ispitivanja i poštena i mukotrpna procjena pretkliničkih i kliničkih podataka”, rekao je John DiPersio, dr. med., profesor onkologije u Washingtonu Medicinski fakultet Sveučilišta. Istodobno, Američko društvo za borbu protiv raka (ACS) pozdravlja optimizam, ali odbacuje kao “neutemeljena i znanstveno nepotkrijepljena” navodna istraživanja Izraelaca.

Napominje se da u važećim znanstvenim recenzijama, da bi studija bila objavljena, prvo je trebaju recenzirati stručnjaci iz istog znanstvenog područja, a proces validacije općenito traje više mjeseci.

Na oltaru lažnih vijesti

Prošle godine, pak, novinari dva njemačka medija, novina Suddeutsche Zeitung i javnog radija NDR, poslali su znanstvenom časopisu Journal of Integrative Oncology “rezultate kliničke studije koja pokazuje da je ekstrakt propolisa učinkovitiji u borbi protiv raka debelog crijeva od konvencionalne kemoterapije “.

Propolis proizvode pčele iz smolastih izlučevina kore biljaka i njime pečate košnice. Istraživanje je bilo fiktivno, podaci izmišljeni, a nepostojeći autori surađivali s nepostojećim istraživačkim institutom. Ipak, tekst je prihvaćen za manje od 10 dana.

Novinari su objavili lažnu studiju o raku u sklopu istrage o vjerodostojnosti i temeljitosti znanstvenih časopisa i zapadnih medija općenito.

U slučaju tvrtke iz Izraela, naravno, nemamo niti znanstvenu objavu u odgovarajućem časopisu.

Konačno, u svom članku voditelj istraživanja raka u Amgen C., Glenn Begley, navodi da mnogi istraživači izmišljaju svoja otkrića, jednostavno kako bi stvorili iluziju pozitivnih nalaza, umjesto da objave svoje stvarne rezultate. To im osigurava kontinuirani stabilan protok financiranja, kao i bespovratnih sredstava.

Sveobuhvatni centar za rak Sveučilišta u Michiganu objavio je analizu 2009. godine koja otkriva da je nekoliko popularnih studija o raku lažno. Kao što se i očekivalo, utvrđeno je da su glavni uzrok izmišljenih rezultata sukobi interesa, koji su željeli pokazati rezultate koji bi bili bolji za farmaceutske tvrtke, a ne za ljude.

vijesti247.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki