Zašto treba ugasiti ekrane sat vremena prije spavanja djeteta

Zasloni pametnih telefona, tableta i igraćih konzola trebali bi se isključiti sat vremena prije odlaska djece na spavanje prema direktivi britanskih stručnjaka.

Štetne učinke ekrana na zdravlje djece pregledao je Kraljevski koledž za pedijatriju i dječje zdravlje (RCPCH) čiji su istraživači pronašli dokaze koji povezuju povećanu upotrebu ekrana s lošom kvalitetom sna, pretilošću i mentalnim zdravstvenim stanjima kao što su tjeskoba i usamljenost.

Britanski koledž ukida ograničenje vremena koje djeca provode pred ekranom, što nije imalo velikog učinka u Sjedinjenim Državama i Kanadi. Stručnjaci ističu kako treba izbjegavati ekrane sat vremena prije spavanja jer za to postoje znanstveno dokazani razlozi.

Kvaliteta sna uvelike ovisi o proizvodnji melatonina, a čini se da ekrani ometaju taj proces, čime utječu na kvalitetu i trajanje sna. Istraživači naglašavaju da čak i umjeren nedostatak sna može narušiti mentalno i fizičko zdravlje djece, njihov napredak u obrazovanju i uspjeh, pa čak i odnose u obitelji.

Stručnjaci su naglasili potrebu za više edukacije roditelja o ovim temama koje bi im pomogle da postave zdrave obrasce korištenja ekrana razumijevanjem njihove važnosti za razvoj njihove djece.

Stephen Scott, direktor Nacionalne akademije za istraživanje roditeljstva na King’s Collegeu u Londonu, ide korak dalje predlažući gašenje Wi-Fi-ja tijekom večernjih sati i savjetujući roditeljima da drže pametne telefone podalje od spavaće sobe. Govoreći o maksimalnom ograničenju vremena provedenog pred ekranom za djecu, istraživači su naglasili da ako korištenje ekrana utječe na društvene kontakte u stvarnom životu, tjelovježbu, zdravu prehranu i spavanje, tada roditelji moraju početi intervenirati.

Osim toga, roditeljima bi bilo dobro da preispitaju vlastiti odnos s ekranima i zapitaju se je li pod kontrolom ili onemogućuje neometano obiteljsko funkcioniranje i aktivnost.

ygeiamou.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki