Šest “noćnih” savjeta za dubok i miran san

Postoje li noći kada bdijete ispred televizora ili se “borite” s nesanicom? Malo stresa oko posla, malo gradske buke i sna pretvara se u… situaciju iz noćne more! Znanstvenici svjedoče o noćnim navikama koje će vam omogućiti dubok i miran san unutar jednog do dva sata. Slijedite šest jednostavnih savjeta u nastavku, napunite baterije i maknite se od “lošeg” zdravlja…

Pojedite dva kivija za brzi san

Tražite li međuobrok – “prijatelja” pospanosti… probajte kivi! Istraživači s Tajvana otkrili su 2011. godine da oni koji pojedu dva kivija sat vremena prije spavanja zaspu 35% brže i 13% duže. Riječ je o sočnom voću koje ima visoku koncentraciju antioksidansa vitamina C i E, koji reguliraju neurotransmitere u mozgu, točnije serotonin, tvar zaduženu za smirivanje i otklanjanje tjeskobe.

Izbjegavajte jastuke od perja

Bez udobnog jastuka nema mirnog sna. Kroz upitnike za 100 ljudi, koji su izjavili da pate od loše kvalitete sna, pokazalo se da su za to krivi neudobni pernati jastuci. Svatko može “vidjeti” udoban jastuk iz drugačijeg kuta, no istraživanje je pokazalo da su pri vrhu najudobnijih jastuka oni od poliestera ili lateksa.

Istegnite mišiće prije odlaska u krevet

“Da” grčevi u nogama i stezanje u leđima mogu otvoriti vrata nesanici. Više od 50% odraslih – uglavnom žena – pati od takve nelagode kako stare. Rješenje je, prema istraživanju u Journal of Physiotherapy, istezanje tijela prije spavanja. Potonji “izdužuje” tetive i mišiće, smanjujući mogućnost grčeva. Točnije, sjednite na pod s ispruženim nogama i rukama dohvatite nožne prste.

Prepustite se ružičastom šumu

Možda vas kaplje iz slavine ili ‘škljocaj’ sata drži budnima, ali ‘ružičasti’ šum, za razliku od poznatog ‘bijelog’, nudi bolji san. To je vrsta zvuka s potpuno dosljednom frekvencijom, npr. zvuk kiše koja pada po krovu ili šuštanje lišća. Prema studiji Pekinškog sveučilišta u Kini, “ružičasta” buka tijekom noći regulira moždane valove i potiče miran san. Barem je tako reklo 75% dobrovoljaca koji su sudjelovali u istraživanju. Kasnija su istraživanja, naravno, pokazala da može čak ojačati centar za pamćenje u mozgu.

Recite da trčanju u večernjim satima

Izbjegavate li trčanje ili teretanu nakon 21 sat, vjerujući da ćete tako “teško” zaspati? Greška! Vježbanje pomaže tijelu da se opusti i dovodi do kvalitetnog sna, tvrdi National Sleep Foundation u studiji iz 2013. godine. Nasuprot tome, oni koji energično vježbaju četiri sata prije spavanja… ne vide razliku u kvaliteti svog sna. Dakle, kada se navečer vratite kući s posla, trčite oko svoje četvrti 15-20 minuta i uživat ćete u dubokom snu.

Prisjetite se pozitivnih trenutaka 24 sata

Oni koji osjećaju zahvalnost za svoje živote i vode dnevnik svih pozitivnih stvari koje im se događaju u životu… prijavljuju manje problema sa spavanjem, prema britanskoj studiji iz 2009. godine. Zasigurno su negativne večernje misli često krive za vašu nesanicu. Zdrava navika je zapisati u dnevnik sve što se dogodilo u roku od 24 sata, a što vas čini zahvalnim. Tako ćete održati svoje mentalno zdravlje na visokom nivou.

izvor: flowmagazine.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki