Kako razumjeti koju vrstu masti imate u tijelu

U našem tijelu postoje tri različite vrste masti i svaka od njih ima drugačiju funkciju. Malo više jednog ili drugog može napraviti veliku razliku u našem metabolizmu i izgledu, kao i u našem zdravlju.

Posljednjih godina znanstvenici su intenzivno proučavali različite vrste masti i posebna molekularna svojstva svake od njih.

Smeđa mast se smatra “dobrom” jer pomaže tijelu da koristi više energije, a time i više kalorija. Stoga nam pomaže da ostanemo na idealnoj težini. S druge strane, “loša” bijela mast skladišti kalorije. One su rezerve energije koje naše tijelo koristi u slučaju potrebe.

Bijela masnoća, posebice na području trbuha, povezana je s raznim zdravstvenim problemima, poput hipertenzije, dijabetesa i depresije, a naravno i s povećanom tjelesnom težinom.

Koji su tragovi koji će vam pomoći da shvatite koju vrstu masti imate u tijelu?

IF: Lako sagorijevate kalorije, imate zdravu razinu šećera u krvi i obično se ne debljate zimi

– Imate više smeđeg sala u tijelu

Smeđe masno tkivo pomaže pretvaranju hrane u toplinsku energiju. Kada se aktivira niskim temperaturama, smeđa mast djeluje poput mišića, koristeći kalorije kao gorivo. Odrasla osoba s normalnom ili niskom težinom ima oko 5 do 7 kilograma smeđeg sala u svom tijelu. Ova količina dovoljna je za unos 250 kalorija unutar 3 sata kada se aktivira smeđa mast. Smeđa mast također pomaže u regulaciji šećera u krvi i sprječava nakupljanje dodatne masnoće kada jedemo više nego inače.

AKO: Vježbanjem lako dobivate ili gubite na težini

– Imate više bež masti u tijelu

Bež mast je “neutralna” vrsta masti koja je otkrivena prije samo dvije godine. Teško ga je proučavati jer je mješavina smeđe i bijele masti i nalazi se u tijelu u malim naslagama u blizini ključne kosti i duž kralježnice.

AKO: Imate “prsluk za spašavanje” ili debeljuškasti donji dio

– Imate više potkožnog bijelog masnog tkiva u tijelu

Ova vrsta masti, kao što joj i samo ime govori, nalazi se odmah ispod kože. Nalazi se po cijelom tijelu i možemo ga uhvatiti, jer “pretjera” u različitim dijelovima tijela. Potkožno masno tkivo nije uvijek opasno, pogotovo ako se nakuplja na bedrima i bokovima.

IF: Imate tvrd, okrugao trbuh

– Imate više visceralnog bijelog sala u tijelu

To je najopasnija mast, jer se nalazi duboko u tijelu i okružuje vitalne organe. Visceralna bijela masnoća oslobađa otrovne tvari zvane lipokini, koji povećavaju rizik od mnogih opasnih bolesti, uključujući bolesti srca, moždani udar, dijabetes, rak i Alzheimerovu bolest.

Izvor: onmed.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki