Istraživanje: Kako je visina povezana s očekivanim životnim vijekom

Žene koje su više od 1,75 metara imaju 31% veću vjerojatnost da će doživjeti dob od 90 godina nego one koje su manje od 1,60 metara.

No ista razlika ne postoji između visokih i niskih muškaraca, pokazalo je novo nizozemsko znanstveno istraživanje.

Kako javlja APE-MPE, žene koje slave 90. rođendan u prosjeku su više i teže od muškaraca u 90-ima.

Istraživanje je zaključilo da su visina i težina uže povezane s očekivanim životnim vijekom žena nego muškaraca.

Osim toga, prema istraživanju, sat vremena vježbanja svaki dan povećava šanse žene da doživi duboku starost više od muškarca.

Istraživači, predvođeni Lloyd Branchom Odjela za epidemiologiju Medicinskog centra Sveučilišta u Maastrichtu, koji su objavili u Journal of Epidemiology and Community Health, analizirali su podatke o 7807 žena i muškaraca u dobi od 68 do 70 godina koji su praćeni do dobi od 90 godina, što se i dogodilo na 944 žene (34,4% žena) i 433 muškarca (16,7% muškaraca).

Muškarci koji su vježbali ili obavljali drugu tjelesnu aktivnost (kućanski poslovi, vrtlarstvo, vožnja bicikla, sport itd.) najmanje 90 minuta dnevno imali su 39% veću vjerojatnost da će doživjeti 90, u usporedbi s muškarcima koji su bili fizički aktivni manje od 30 minuta dnevno. Svakih dodatnih 30 minuta dnevnog kretanja i tjelesne aktivnosti povezano je u prosjeku s 5% povećanjem šanse muškarca da doživi 90.

Ali isto nije vrijedilo za žene. Oni koji su bili fizički aktivni 30 do 60 minuta dnevno imali su 21% veću vjerojatnost da će doživjeti 90 od onih koji su vježbali manje od 30 minuta.

Ali čini se da postoji “plafon” za žene: one koje su vježbale oko 60 minuta dnevno i ne više imale su najveću vjerojatnost da će doživjeti 90 godina (dok je za muškarce najviše, preko 60 minuta, povezano s produljenim životnim vijekom ) .

Izvor: iefimerida.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki