Roditelji i tinejdžeri – Kako održati komunikaciju

Tinejdžeri obično ne govore puno svojim roditeljima, ali to ne biste trebali zanemariti.

Nekad davno stvari su bile jednostavne: od trenutka kada je vaše dijete nakon škole ušlo u auto, nije prestajalo pričati vam o svom danu. Ali tinejdžeri nisu mala djeca i rijetko im je dopušteno da sami pričaju o svom svakodnevnom životu.

Većinu ljudi iznervira samo pitanje o njoj i njihovi odgovori su obično jednoslojni.

Što učiniti kada su tinejdžeri tako podmukli? Dječji psiholog dr. Vanessa Jensen, asistentica profesora psihijatrije na Sveučilištu Case Western Reserve u Clevelandu, Ohio, kaže da je najvažnije nastaviti pokušavati.

Pitaj na drugi način

“Mnogi se roditelji obeshrabre čim čuju prvo suhoparno ‘dobro’ ili ‘u redu’ i prestanu pitati”, kaže ona. “Rekao bih im da nastave, ali koristeći maštovitija pitanja.”

U praksi to znači da nećete postavljati nejasna pitanja poput ‘kako vam je prošao dan?’ Pokušajte s nečim konkretnijim (npr. “Kako je prošao test iz algebre?”). Također možete započeti razgovor od detalja koji je tinejdžer spomenuo u nekom trenutku (npr. “je li tata tvoje prijateljice otišao na novi posao?”).

Ako ste precizni u pitanjima koja postavljate, svom tinejdžeru pokazujete da obraćate pozornost na ono što govori, objašnjava dr. Jensen. Također mu pokazujete da ga slušate i da vam je stalo do onoga što ima za reći. Samo pazite da ga ne… bombardirate pitanjima, jer će mu postati neugodno, a vi ćete imati suprotan rezultat od željenog.

Znajte da niste sami

Istina je da se većina djece počinje udaljavati od svojih roditelja tijekom adolescencije, kaže dr. Jensen.

To je gotovo očekivano, budući da ova dob koincidira sa značajnim povećanjem aktivnosti (npr. poduke). Tako tinejdžer sve više vremena provodi sa svojim vršnjacima, učiteljima i trenerima.

Adolescencija je također dob kada je adolescent pod najvećim utjecajem svojih vršnjaka u oblikovanju njegovog ponašanja i osobnosti.

Zapravo, ako stvari kod kuće nisu udobne ili dijete misli da su mu roditelji udaljeni, tinejdžer će se još više početi oslanjati na svoje prijatelje.

Ponekad, osim toga, roditelji ne znaju kako pristupiti tinejdžeru oko delikatnih stvari i postavljaju pitanja na pogrešan način. Za ove slučajeve dobar bi potez bio započeti razgovor u automobilu, smatra dr. Jensen.

“Tako ćete imati bolje šanse da dovršite razgovor”, kaže. “I to zato što nećete gledati tinejdžera u lice, jer ćete paziti na cestu. Na taj način neće vidjeti emocije na tvom licu koje bi ga mogle blokirati, poput neugode, ljutnje itd.”

Adolescencija nije ista kroz vrijeme

Današnji tinejdžeri nisu nimalo nalik tinejdžerima od prije 20 ili 30 godina.

Sjećate li se svojih tinejdžerskih godina? Vjerojatno niste imali Viber. Možda čak ni YouTube i pametni telefon. Možda ti roditelji još uvijek nisu dopuštali da dugo razgovaraš na telefon, jer se tada naplaćivalo po minuti.

Danas, međutim, sve ide vrtoglavom brzinom. Tinejdžeri neprestano (i besplatno) razgovaraju sa svojim prijateljima, a požele li mogu komunicirati s cijelim planetom u isto vrijeme.

Budući da su godišnja doba toliko različita, očito su i tinejdžerske godine drugačije, kaže dr. Jensen. Naravno, možete razumjeti svoje dijete, ali do određene točke. Baš kao što te tvoji roditelji nisu mogli razumjeti u mnogim stvarima!

Nastavite govoriti – i slušati

Na kraju dana morate nastaviti pričati, naglašava dr. Jensen. I, naravno, pažljivo slušajte što tinejdžer govori. Pokažite mu na sve načine da ste uz njega. A ako ne želi vaš savjet, nemojte ga davati: samo poslušajte njegov odraz.

To ne znači da ćete uvijek imati duge razgovore. Vjerojatno će većina njih imati kratko trajanje. Ipak, čak i u tom slučaju, puno čavrljanja dugoročno je korisnije za tinejdžera od zaglušujuće šutnje.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki