7 fraza koje trebate reći svom djetetu svaki dan: roditelji često zaborave na njih

Roditelji sanjaju da će njihovo voljeno i željeno dijete postići uspjeh u životu.

Čine sve kako bi osigurale financijsku stabilnost za dobrobit obitelji, a u toj žurbi ponekad zaborave da s djetetom treba samo razgovarati. Posvetite mu pažnju i dajte mu do znanja koliko im je drag.

Nažalost, događa se da nismo uvijek u mogućnosti izraziti svoje misli, a to je vrlo važno. Odaberite prave riječi i recite ih iskreno u pravo vrijeme.

“Volim te” ili “Ti si najdraži” može se i treba beskrajno ponavljati novorođenčetu, tinejdžeru i odrasloj osobi. Ali ovim riječima trebate dodati radnju: zagrljaj, poljubac. Reci nešto zanimljivo. Igrajte svoju omiljenu igru. Razgovarajte o crtanom filmu koji ste gledali.

– Znam da možeš. – Jak si, vjerujem u tebe. Ako trebate podršku u ključnom trenutku. Kada dijete sumnja u svoje sposobnosti, ne može prevladati strah od novog i neprovjerenog. I općenito, razgovarajte o ovome češće kako biste ojačali njegov duh. Povećajte samopoštovanje.

dijete
Fotografija: © Belnovosti

“Uvijek ćemo vas podržavati i štititi, što god se dogodilo.” Sigurnost za bebu je vrlo važna. Osjeća se sigurnim kada iza sebe ima pouzdan oslonac. Hrabro preuzima teške zadatke i nosi se s njima. To znači da će biti siguran u sebe u budućnosti.

– Ti si pametan i hrabar. “Ponosan sam na tebe”. Kada primijetite da su vaš sin ili kći tužni ili uznemireni zbog nečega, razveselite ih. A možete hvaliti bez razloga, tek tako.

Znajte kako tražiti oprost ako iznenada krivo uvrijedite dijete. Nemojte se sramiti pokazati da ste u krivu. Neka osjeti da poštujete njegovu osobnost. Tada će shvatiti da nije sramota priznati svoju grešku.

Ne zaboravite pohvaliti svoju bebu. “Kakav si ti sjajan tip, sve si počistio.” Važno mu je da se njegov trud cijeni. Bit će poticaja da nastavite čistiti za sobom i pomagati majci. To će postati navika.

– Stvarno mi je žao što se ovo dogodilo. “Kako vam mogu pomoći?”. Važno je i potrebno pokazati empatiju. Igračka je polomljena. Zanat nije prošao. Nemoj ga sprječavati da plače zbog ovoga. Pustite negativne emocije da se izliju. A onda se sažali, zagrli, pomazi. Pomozi mi popraviti igračku ili napraviti novu letjelicu. Beba će biti zahvalna na pruženoj brizi.

Naravno, ne morate svaki dan ponavljati naučene fraze. Sve je dobro umjereno. Pokušajte uvijek biti tu, izražavajući svoje emocije i misli koristeći ove riječi i fraze. Uvijek budite pažljivi i iskreni prema svojoj djeci. I vaš trud neće biti uzaludan; oni će postati ključ budućeg uspjeha djeteta.

Ako to nikada niste radili, vrijeme je da nadoknadite propušteno.

Ranije smo pisali o tome kako pomoći djetetu da se navikne na vrtić.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki