Kako parodontoza može dovesti do raka!

Je li oralno zdravlje važnije nego što smo do sada mislili? Studija iz Finske pokazala je jaku korelaciju između bolesti desni i razvoja određenih vrsta raka. I, što je još gore, povezuje se s povećanim rizikom od smrti povezane s rakom.

Parodontitis ili bolest desni karakterizira upala tkiva koje okružuje bazu zuba ili desni.

U uznapredovalim fazama parodontitis može dovesti do uništenja zubnog mesa i čak početi napadati kost koja drži zube na mjestu.

Prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), 47,2% odraslih osoba starijih od 30 godina u SAD-u ima neku vrstu parodontitisa. S godinama se ta stopa povećava, pa 70,1% odraslih u SAD-u starijih od 65 godina ima parodontitis.

Parodontoza i rak

Istraživači sa Sveučilišta u Helsinkiju i Sveučilišne bolnice glavnog grada Finske, u suradnji s kolegama sa Karolinska instituta u Švedskoj, pokazali su da bakterije odgovorne za paradentozu mogu uzrokovati određene oblike raka, posebice rak gušterače.

U studenom 2017. Timo Sorsa sa Sveučilišta u Helsinkiju i njegov tim objavili su studiju u British Journal of Cancer, prema kojoj Treponema denticola, koja je bakterija koja uzrokuje parodontitis, također može biti odgovorna za razvoj određenih vrsta Rak.

Bakterija parodontitisa i tumori raka

Primijetili su da Treponema denticola i neki gastrointestinalni karcinomi, poput raka gušterače, imaju zajednički enzim: Treponema denticola kimotripsinu sličnu proteinazu (Td-CTLP).

Ovaj enzim, koji je primijećen u određenim kancerogenim tumorima, normalno se nalazi u ustima i djeluje kao negativni “katalizator” u razvoju bolesti desni.

Znanstvenici su potom istražili molekularne mehanizme koji bi mogli objasniti odnos između bakterija odgovornih za parodontitis i razvoja kancerogenih tumora u drugim dijelovima tijela.

Otkrili su da enzim Td-CTLP može aktivirati druge enzime (pro-MMP-8 i pro-MMP-9). Stanice raka koriste ove enzime kao “vozilo” koje im omogućuje da napadnu prethodno zdrave stanice.

Autori ističu da “naši in vitro testovi pokazuju da Td-CTLP pokazuje imunoregulacijsku aktivnost koja može imati ključnu ulogu u promicanju i regulaciji kancerogeneze.”

To znači da je enzim Td-CTLP također sposoban oslabiti odgovor imunološkog sustava svojim djelovanjem na inhibitore enzima. To su molekule koje u normalnim uvjetima usporavaju aktivnost enzima kada je to potrebno. Stoga Td-CTLP omogućuje enzimima koji su skloni raku da oštete tijelo.

“Zarazni uzročnici se šire kroz usta”

Osim toga, Sorsa i drugi tim istraživača proveli su komplementarnu studiju. Ovaj put istražuje odnos između učestalosti parodontitisa i stope smrtnosti povezane s rakom.

Druga studija, objavljena u veljači 2018., istaknula je pozitivan odnos između njih dvoje.

Za potrebe ove studije znanstvenici su analizirali podatke 68.273 odrasle osobe u razdoblju od 10 godina. Otkrili su jaku korelaciju između dijagnoze parodontitisa i smrti od raka gušterače.

Promatrajući dvije studije, tim zaključuje da upala koja karakterizira parodontitis može olakšati štetnim bakterijama da dopru do drugih dijelova tijela, dopuštajući infektivnim uzročnicima (kao što je CTLP) da djeluju kao “katalizator” za stanice raka.

Ove studije su po prvi put pokazale da se uzročnici središnje patogene bakterije odgovorne za parodontitis mogu širiti iz usta u druge dijelove tijela, vjerojatno u kombinaciji s bakterijama, i sudjelovati u središnjim mehanizmima razaranja tkiva povezanim s s rakom – Timo Sorsa

Iz tih razloga Sorsa i njegovi kolege savjetuju sve ljude da više paze na oralnu higijenu, jer prevencija oralnih bolesti može značiti i prevenciju ozbiljnijih zdravstvenih posljedica, poput raka.

Izvor: iatropedia.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki