Ovakvu nevjerojatnu, mošusnu kraljevsku pitu radit ćemo ne samo za vrijeme praznika, već cijelu zimu!
55′ priprema
40′ pečenje
Ukupno: 1 sat i 35′
Materijali
Pjesme: 14
Torta
1 1⁄2 šalice šećera
1 šalica vode
1 šalica nasjeckanih grožđica
3/4 šalice maslaca narezanog na kockice + malo za kalupe
1 žličica slatki cimet u prahu
1/2 žličice piment, ribani
1/4 žličice slatki klinčić, naribani
1/4 žličice slatki muškatni oraščić, naribani
4 velika jaja, razdvojena na žumanjke i bjelanjke, na sobnoj temperaturi
1 šalica višenamjenskog brašna + malo za kalupe
2 žličice slatki prašak za pecivo
1/2 žličice slatka sol
1/4 žličice slatka soda bikarbona
3/4 šalice nasjeckanih oraha
Kremasti sir
1 paket (300 g) krem sira, sobne temperature
1/4 šalice maslaca, na sobnoj temperaturi
1 žličica slatki ekstrakt vanilije
1 prstohvat soli
1 šalica šećera u prahu
1 šaka nasjeckanih oraha, po želji
Za ukras
orasi, štapići cimeta
svježeg lovora
grančice svježeg ružmarina, šećer u prahu
Postupak
Za tortu
Za kraljevsku pitu poput kolača sa začinima i kremom od sira upalite i zagrijte pećnicu na 175°C.
Maslac i brašno 2 kalupa promjera 20-22 cm (ili dva prstena koja ćemo na dnu zatvoriti aluminijskom folijom).
U veliki lonac stavite šećer, vodu, grožđice, maslac i začine.
Stavite na srednje nisku vatru i miješajte dok se šećer ne otopi i smjesa zagrije.
Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
Žumanjke tucite mikserom dok se dobro ne zapjene.
U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i sodu.
Ovu smjesu polako ulijte u umućene žumanjke i miješajte silikonskom kuhačom dok se ne homogeniziraju.
Dodajte orahe.
U drugoj zdjeli mikserom tucite bjelanjke dok ne dobijete beze koji daje mekane vrhove.
Potom meringu pažljivo “složimo” u smjesu za kolače, odnosno umiješamo je u šaržama laganim kružnim pokretima odozgo prema dolje, silikonskom špatulom.
Smjesu podijelite na pola i ulijte u pripremljene kalupe.
Pecite u zagrijanoj pećnici 35-40 minuta i isprobajte čačkalicom: probodite kolač u sredini i ako izađe mrlja od tijesta, pecite još malo.
Ostavite kolače da se ohlade 10 minuta prije nego što ih izvadite iz kalupa, a zatim ih okrenite na rešetke da se potpuno ohlade.
Za krem sir
U velikoj zdjeli istucite krem sir i maslac dok ne postane pjenasto.
Dodajte vaniliju i sol pa dodajte šećer u prahu i još malo mutite, dok smjesa ne postane homogena.
Ako želimo dodamo i orahe.
Za montažu
Jednu tortu stavite na tanjur, premažite je otprilike pola kreme i prekrijte drugom tortom.
Prekrijte ga ostatkom kreme.
Po želji ukrasite orasima, štapićima cimeta, svježim lovorom, grančicama svježeg ružmarina i šećerom u prahu.
Držati u hladnjaku.
Izvor: Gastronomos