Kako zakopati sadnice rajčice prilikom branja: praktični vodič za vrtlare

Uzgoj rajčice iz presadnica odgovoran je proces koji zahtijeva pažnju i znanje.

Jedna od ključnih faza je branje, kada se biljke presađuju u veće posude.

Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, znanstveni agronom i dizajner krajolika, rekla nam je što učiniti u takvoj situaciji.

Ukopavanje presadnica rajčice tijekom branja igra važnu ulogu u razvoju korijenskog sustava i jačanju stabljike.

Ispravno izvođenje ove faze jamči zdrave i produktivne grmove u budućnosti.

rajčice
Fotografija: © Belnovosti

Zašto zakopati sadnice rajčice?

Zakopavanje sadnica rajčice potiče razvoj snažnog korijenskog sustava. Prilikom presađivanja biljke se zakopaju do prvih pravih listova, čime se omogućuje stvaranje dodatnog korijena na zakopanom dijelu stabljike.

To jača biljku, čini je otpornijom na nepovoljne uvjete i povećava njenu sposobnost apsorpcije vode i hranjivih tvari. Biljke s razvijenim korijenskim sustavom brže se prilagođavaju novom mjestu i bolje podnose presađivanje.

Priprema za izbor

Prije početka branja važno je pripremiti sve potrebne materijale i alate. Trebat će vam zasebne posude ili kutije s drenažnim rupama, mješavina tla, voda i alati za presađivanje.

Tlo mora biti pripremljeno unaprijed, osiguravajući njegovu plodnost i labavost. Trebao bi se sastojati od mješavine treseta, pijeska i humusa, što će osigurati optimalne uvjete za rast korijena.

Presadnice se zalijevaju nekoliko sati prije branja kako bi se biljke lakše izvadile iz tla. Važno je postupati pažljivo kako ne biste oštetili korijenje i stabljike mladih biljaka. Svaku sadnicu treba ukloniti s grumenom zemlje kako bi se smanjio stres za biljku.

Tehnika produbljivanja sadnica

Prilikom berbe presadnice rajčice se zakopaju do prvih pravih listova. Da biste to učinili, napravite udubljenje u pripremljenoj posudi ili kutiji dovoljno da u njega stane korijenje i dio stabljike. Biljka se pažljivo stavlja u rupu, ispravlja korijenje i pokriva zemljom.

Kopanje do prvih listova potiče stvaranje dodatnog korijena, što pridonosi boljem ukorijenjenju i rastu biljke.

Važno je osigurati da je tlo oko stabljike čvrsto zbijeno, ali ne pretijesno, kako se ne bi oštetilo korijenje. Nakon sadnje biljke je potrebno obilno zaliti kako bi se zemlja slegla i osigurao dobar kontakt korijena s tlom. Zalijevanje također pomaže u uklanjanju zračnih džepova u tlu.

Njega nakon branja

Nakon branja, presadnice rajčice zahtijevaju posebnu njegu radi brzog ukorjenjivanja i prilagodbe novim uvjetima.

Prvih nekoliko dana biljke treba držati u djelomičnoj sjeni kako bi se izbjegao stres od jakog svjetla. Temperaturu treba održavati na 18-20°C kako bi se potaknuo rast korijena. Zalijevanje se provodi dok se gornji sloj tla suši, izbjegavajući isušivanje i natapanje.

Da biste poboljšali korijenje, možete koristiti stimulanse rasta koji pomažu biljkama da se brže prilagode.

Gnojidba počinje dva tjedna nakon branja, koristeći slabu otopinu složenih gnojiva. Važno je održavati ravnotežu hranjivih tvari kako bi se izbjeglo prekomjerno hranjenje i propadanje biljaka.

Moguće greške i njihovo otklanjanje

Jedna od čestih grešaka pri branju je nedovoljna dubina biljaka. Zbog toga se korijenski sustav slabo razvija i biljke postaju manje otporne. Također, greška može biti u pretjeranom produbljivanju, kada se zakopaju više od prvih listova, što može dovesti do truljenja stabljike.

Važno je pratiti kvalitetu tla i izbjegavati korištenje teških glinenih tla koja ne propuštaju zrak i vodu dobro. Ako je tlo pregusto, biljke mogu osjetiti nedostatak kisika. U tom slučaju preporuča se dodati pijesak ili perlit za poboljšanje prozračivanja.

Prednosti pravilnog ukopa

Pravilno zakopavanje presadnica rajčice tijekom branja pruža niz prednosti. Prvo, potiče razvoj snažnog korijenskog sustava, što poboljšava otpornost biljaka na nepovoljne uvjete.

Drugo, ojačane biljke se brže prilagođavaju presađivanju i manje su osjetljive na bolesti i štetočine. Treće, pravilno produbljivanje omogućuje vam da dobijete veće i bolje plodove.

Snažno korijenje osigurava bolju ishranu biljaka, što pozitivno utječe na njihov rast i produktivnost.

Pravilna njega i pravodobno produbljivanje pridonose zdravom razvoju biljaka i omogućuju vam da dobijete visok prinos ukusnih i sočnih rajčica.

Ranije smo vam rekli kako ne saditi sadnice rajčice na otvorenom terenu.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki