Kako pravilno oprati bobičasto voće: trikovi i značajke koje treba uzeti u obzir

Ljeti mnogi ljudi aktivno počinju kupovati i jesti bobičasto voće.

No, postoji greška koja je zajednička većini – bobičasto voće nije dobro oprano prije konzumacije.

Stoga je vrijedno razumjeti zašto je važno temeljito oprati bobice prije jela i kako to učiniti ispravno.

Poslušajmo stručnjakinju mrežnog izdanja BelNovosti Juliju Arhipovu, kuharicu i pekaricu četvrte kategorije.

Zašto morate prati bobice

Bobičasto voće raste na otvorenom, gdje je izloženo prljavštini, prašini, pesticidima i mikroorganizmima.

bobice
Fotografija: © Belnovosti

Čak i ako izgledaju čisti, na njihovoj površini mogu biti štetne tvari.

Pranje bobičastog voća prije jela pomaže u uklanjanju zagađivača i smanjuje rizik od bolesti koje se prenose hranom.

jagoda

Jagode su jedno od najosjetljivijih bobičastog voća, te ih je potrebno posebno pažljivo prati.

Stavite bobice u cjedilo i isperite ih pod blagim mlazom hladne vode.

Jagode možete potopiti i u zdjelu s hladnom vodom na nekoliko minuta, pa pažljivo prebaciti na ručnik da se osuše.

Maline

Maline su vrlo krhke, pa je najbolji način da ih operete tako da ih na brzinu isperete u posudi s hladnom vodom.

Bobice je dovoljno ostaviti nekoliko sekundi u vodi, a zatim ih pažljivo prebaciti na ručnik.

Važno je izbjegavati jak mlaz vode kako ne biste oštetili bobice.

Borovnice i borovnice

Borovnice i borovnice su gušće i trajnije pa se mogu ispirati pod blagim mlazom hladne vode.

Ima smisla koristiti cjedilo radi praktičnosti. Nakon pranja bobice je važno pustiti da se osuše na ručniku.

Grožđe

Za pranje grožđa možete koristiti istu tehniku ​​kao i za borovnice.

Grožđe je prije svega potrebno isprati pod blagim mlazom hladne vode, a potom osušiti na ručniku.

Ako su bobice grožđa previše prljave, možete ih nekoliko minuta potopiti u vodu s bijelim octom (1 dio octa na 3 dijela vode) i zatim temeljito isprati čistom vodom.

Korištenje octa za pranje bobičastog voća

Bijeli ocat izvrsno je prirodno sredstvo za dezinfekciju i čišćenje.

Namakanje bobičastog voća u otopini octa pomaže u uklanjanju bakterija i pesticida.

Da biste to učinili, pomiješajte jedan dio octa s tri dijela vode i uronite bobice 5-10 minuta.

Nakon namakanja, temeljito ih isperite pod hladnom vodom kako biste uklonili ostatke octa.

Ranije smo vam rekli što dodati kavi kako biste poboljšali okrepljujući učinak.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki