Pilav se smatra tradicionalnim uzbekistanskim jelom koje se priprema od riže, mesa, mrkve i luka.
Ovo jelo poznato je po svom jedinstvenom okusu i mirisu, kao i jednostavnosti pripreme.
Kuharica Yulia Arkhipova, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, podijelila je recept za pilav koji se može pripremiti kod kuće.
Sastojci:
• 500 grama riže;
• 500 grama govedine ili janjetine;
• 4 srednje mrkve;
• 2 velika luka;
• 100 ml biljnog ulja;
• 1 žlica kumina;
• 1 žlica kurkume;
• 2-3 glavice češnjaka;
• sol po ukusu.
Priprema hrane
Meso narežite na komade veličine otprilike 3 cm. Mrkvu ogulite i narežite na tanke dugačke trakice.
Luk izrežite na pola kolutića. Rižu operite i potopite u hladnu vodu 20 minuta.
Prženje hrane
U dubokoj tavi ili kotlu zagrijte biljno ulje.
Dodajte luk i pirjajte na srednjoj vatri dok luk ne postane proziran.
Zatim dodati meso i pržiti dok ne porumeni. Nakon toga dodajte mrkvu i pržite zajedno s mesom dok mrkva ne omekša.
Kuhanje riže
Kad se meso i povrće poprži, dodajte kumin i kurkumu, promiješajte i odmah stavite na prethodno namočeni sloj riže.
Ravnomjerno rasporedite rižu po cijeloj površini posude, prelijte kipućom vodom tako da voda prekrije rižu 1-2 cm.
Kuhanje pilava
Posolite po ukusu, promiješajte i poklopite poklopcem.
Kuhajte na srednjoj vatri dok sva tekućina ne ispari, a riža postane mekana i mekana.
Pred kraj kuhanja dodajte protisnuti češnjak, promiješajte i poklopite 5 minuta da pusti aromu češnjaka.
Posluživanje jela
Gotov pilav stavite na veliko jelo i ukrasite svježim začinskim biljem poput peršina ili cilantra.
Pilav možete poslužiti uz salatu od svježeg povrća, kiseli mliječni proizvod poput jogurta ili kefira i krišku svježeg pita kruha.
Pilav je spreman! Dobar tek!
Ranije smo vam rekli što dodati boršču kako bi bio još bogatiji i svjetliji.