Ljuske jaja često se koriste u vrtlarstvu kao organsko gnojivo zbog visokog sadržaja kalcija.
Pomaže smanjiti kiselost tla i poboljšava njegovu strukturu.
Međutim, ne reagiraju sve biljke pozitivno na dodavanje ljuski jajeta u tlo, primjećuje Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja mrežne publikacije BelNovosti, agronom i dizajner krajobraza.
Višak kalcija može negativno utjecati na rast nekih povrtnih kultura, narušavajući ravnotežu mikroelemenata u tlu.
Razumijevanje koje povrće ne voli ljuske jaja pomaže vam da izbjegnete pogreške u uzgoju i dobijete bolju žetvu.
Rajčice i ljuske jaja
Rajčice su jedna od kultura koje ne reagiraju uvijek pozitivno na ljuske jaja.
Iako je kalcij koristan u sprječavanju truleži na kraju cvata, previše ga može ometati apsorpciju drugih hranjivih tvari kao što su magnezij i kalij.
To pak može usporiti rast biljaka i smanjiti njihov prinos.
Važno je umjereno dodavati ljuske jaja i redovito provjeravati tlo kako biste bili sigurni da nema neravnoteže hranjivih tvari.
Papar i njegova reakcija na kalcij
Paprika je, kao i rajčica, kultura osjetljiva na višak kalcija.
Treba biti oprezan pri dodavanju ljuske jaja u tlo za uzgoj paprike.
Višak kalcija može uzrokovati nedostatak magnezija, što dovodi do kloroze lišća i zastoja u rastu.
Kako bi se spriječili takvi problemi, preporuča se koristiti složena gnojiva koja sadrže uravnotežene doze mikroelemenata i dodati ljuske jaja u malim količinama.
Mahunarke i njihova osjetljivost
Mahunarke poput graha i graška također mogu negativno reagirati na višak kalcija u tlu.
Ljuske jaja bogate kalcijem mogu poremetiti metabolizam dušika u korijenju ovih biljaka, jer mahunarke imaju simbiotski odnos s bakterijama koje vežu dušik.
Uz višak kalcija, mikroflora tla je poremećena, što dovodi do smanjenja učinkovitosti fiksacije dušika.
Stoga se za mahunarke preporuča ograničiti upotrebu ljuske jaja i koristiti druge metode obogaćivanja tla.
Korjenasto povrće i višak kalcija
Korjenasto povrće poput mrkve i cikle može patiti od previše kalcija u tlu.
Dodavanje ljuski jajeta u velikim količinama može uzrokovati zbijanje tla, otežati nicanje korijena i otežati njihov razvoj.
Kalcij također može komunicirati s fosforom, smanjujući njegovu dostupnost biljkama, što negativno utječe na rast korijenskih usjeva.
Preporuča se koristiti ljuske jaja u kombinaciji s organskim materijalima koji poboljšavaju strukturu tla i potiču bolju drenažu.
Lisnato povrće i neravnoteža kalcija
Lisnato povrće poput špinata i zelene salate osjetljivo je na razine kalcija u tlu.
Višak kalcija može dovesti do neravnoteže drugih mikronutrijenata kao što su magnezij i željezo, uzrokujući klorozu i smanjujući kvalitetu usjeva.
Ljuske od jajeta mogu pomoći u povećanju razine kalcija, ali treba ih dodavati umjereno i s oprezom.
Najbolje ga je kombinirati s drugim organskim gnojivima koja osiguravaju uravnoteženu ishranu biljaka.
Savjeti za korištenje ljuski jaja
Za uspješno korištenje ljuski jaja u vrtlarstvu važno je pridržavati se nekoliko smjernica.
Prvo, ljuske prije dodavanja treba dobro zgnječiti kako bi se brže razgradile i kako bi ih biljke apsorbirale.
Drugo, preporuča se provoditi redovite testove tla kako bi se pratile razine kalcija i drugih mikronutrijenata.
To će pomoći u izbjegavanju neravnoteže hranjivih tvari i pružiti optimalne uvjete za rast raznih usjeva.
Ranije smo vam rekli kako pripremiti gnojivo od pokošene trave.