Gastroezofagealna refluksna bolest: 9 savjeta za ublažavanje simptoma

WELLNESS
SAVJETI

Kako ćete učinkovito liječiti GERB prirodnim putem? Slijedite savjete u nastavku i uzmite stvari u svoje ruke

Osobe s GERB-om često imaju simptome poput povrata hrane ili želučane kiseline, otežanog gutanja, piskanja, kašlja i žgaravice. Noćni san također je nemiran zbog ovih simptoma.

Kako ćete se nositi sa situacijom? The pravi izbor hrane a promjena načina života može olakšati ovo neugodno stanje, tako da možete preuzeti kontrolu u svoje ruke.

Prvi korak: promjene u prehrani

Najbolji način za liječenje GERB-a je odabir prave hrane. Recenzija u časopisu Journal of Current Opinion in Gastroenterology potvrđuje da se promjene u prehrani smatraju prvom linijom liječenja, dok se posebna pozornost pridaje i nepromišljenoj upotrebi lijekova.

Koju hranu izbjegavati? Još jedna recenzija iz 2019. u časopisu Current Medicinal Chemistry zaključila je da visok unos masnoća, kave, čokolade, začinjene hrane i alkohola može pojačati refluks. Međutim, manje je dokaza istraživanja o štetnosti pržene hrane i gaziranih pića.

Koju dijetu preferirati? THE Mediteranska prehrana ponovno se pojavljuje kao idealan plan prehrane, prema recenziji objavljenoj u Current Medicinal Chemistry zajedno s manji unos ugljikohidrata. Također se preporučuje da posljednji dnevni obrok pojedete četiri sata prije spavanja kako vam san ne bi prekinuo dosadni refluks.

THE povećanje unosa vlakana također može pružiti rješenje za uporne simptome. Dajte prednost hrani kao što su:

  • Zob, crni kruh, smeđa riža i tjestenina od cijelog zrna.
  • Voće i povrće, ali izbjegavajte agrume i birajte bolje banane, dinje, breskve i kruške te povrće poput batata, mrkve i cikle.
  • Zeleno povrće kao što su šparoge, brokula i zeleni grah.
  • Hrana s visokim udjelom vode, poput krastavaca, zelene salate i celera.
  • Poluobrano ili obrano mlijeko ili čak biljna pića, budući da je dokazano da punomasno kravlje mlijeko pogoršava refluks.

Drugi korak: promjene načina života

Iako je prehrana “A i Z” u rješavanju gastroezofagealnog refluksa, male promjene u našim svakodnevnim navikama smatraju se jednako korisnima. Pregled u časopisu JAMA Surgery otkrio je da najbolji tretmani uključuju promjene načina života, kao i primjena inhibitora protonske pumpe, the laparoskopsko liječenje ali i tretmane bez recepta kao što su dodaci probavnih enzima. Pokazalo se da su endoskopski tretmani manje učinkoviti.

Konačno, još jedan čimbenik koji dovodi do regresije je hijatalna hernija, prema studiji u Stručnoj reviji za gastroenterologiju i hepatologiju. Dijagnoza se postavlja endoskopski i često se dijagnosticira u slučaju bolova u gornjem dijelu trbuha i kronične gastroezofagealne refluksne bolesti.

Na što još treba paziti svaki dan:

  • Nosite udobnu odjeću koja ne stvara pritisak na trbuh.
  • Podignite glavu dok spavate za oko 20 cm.
  • Provjerite svoju težinu.
  • Prestani pušiti.
  • Smanjite konzumaciju alkohola.
  • Redovito vježbajte hodanjem, trčanjem ili vožnjom bicikla. Izbjegavajte vježbe koje opterećuju trbuh.

Pročitajte također:

Lagana vježba koja ublažava probavne probleme

Gastroezofagealni refluks: osam poteza koji nas spašavaju od patnje

Jedna od tri odrasle osobe pati od ovog vrlo čestog stanja

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki