Plod trešnje koji snižava šećer i čuva srce i kosti

Što ako otkrijemo da se oklop zdravlja kardiovaskularnog sustava i kostiju krije u ukusnom, sočnom, ljetnom voću?

Kad pomislimo na ljeto voćenaš um automatski prelazi na lubenica, grožđe i drugi, koji su osnovni izbor ove sezone. No, postoji i jedno manje “poznato” voće, koje krije ukusno blago, ali i brojne važne zdravstvene dobrobiti. Što je to? Ali, naravno, grimizne vanilije slatkog okusa.

Sama njihova ukusnost dovoljan je razlog da ih uključite u svoju prehranu, no njihove dobrobiti tu nisu ograničene. Zapravo, hranjive tvari ovog voća pridonose raznim funkcijama tijela, dok ga štite od brojnih bolesti.

Mahune vanilije vrlo su hranjive, sadrže vlakna i antioksidanse, mnoštvo vitamina i minerala i mogu pomoći u smanjenju rizika od nekoliko kroničnih bolesti. Među ostalim, sastojci vanilije pomažu u njezinoj kontroli pretilostdijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, a pridonose i smanjenju zatvora te štite od osteoporoza.

Neke od glavnih dobrobiti koje možete imati konzumiranjem vanilije su:

1. Sadrže mnoge hranjive tvari

Mahune vanilije dom su izvanredne raznolikosti hranjivih tvari. Konkretno, sadrže više od 15 različitih vitamina i minerala, vlakna i antioksidanse. Neki od njihovih glavnih sastojaka su: vitamini A, C i Kthe kalijali i male količine vitamin B, fosfor i magnezij.

2. Pomažu u snižavanju šećera u krvi

Ovo voće ima svojstva koja pomažu u kontroli šećera u krvi. Unatoč činjenici da sadrže nekoliko ugljikohidrata, koji nakon konzumacije postupno povećavaju šećer u krvi, čini se da vanilija ne uzrokuje značajan porast šećera u krvi. Ovaj paradoksalan fenomen nastaje zbog činjenice da vanilija povećava razinu adiponektin, hormon koji regulira razinu šećera u krvi. U isto vrijeme, vlakno koje sadrži usporiti brzinu kojom tijelo apsorbira ugljikohidrate. Znanstvene studije također povezuju konzumaciju vanilije sa smanjenim rizikom dijabetes tipa 2.

3. Promiču zdravlje kostiju

Osim toga, pokazalo se da su vanilije korisne u poboljšanju zdravlja kostiju.

Neke studije povezuju konzumaciju ovog voća sa smanjenim rizikom od bolesti kostiju kao što su osteoporoza i osteopenija (niska gustoća kostiju). Istodobno, utvrđeno je da oni ne samo da sprječavaju gubitak koštane mase, već također imaju potencijal preokrenuti gubitak koštane mase koji se već dogodio. Vjeruje se da je ovaj blagotvorni učinak posljedica antioksidansa sadržanih u vaniliji, koji mogu smanjiti upala u organizaciji.

Osim toga, dostupna istraživanja pokazuju da konzumacija vanilije povećava razinu određenih hormona uključenih u formiranje kostiju, dok neke od komponenti voća, poput vitamina K, fosfora, magnezija i kalija, imaju svojstva za zaštitu kostiju.

4. Blagotvorno djeluju na zdravlje srca

Konačno, redovita konzumacija voća može pomoći u zaštiti kardiovaskularnog zdravlja. Konkretno, proučavana je sposobnost vanilije da snizi visoki krvni tlak i razinu kolesterola, dva čimbenika koji značajno povećavaju rizik od srčanih bolesti. U srodnoj studiji, sudionici koji su svakodnevno konzumirali mahune vanilije ili sok od voća postigli su značajno smanjenje krvnog tlaka, ukupnog kolesterola i razine “lošeg” LDL kolesterola. Ovaj zaštitni učinak može biti posljedica visokog sadržaja vlakana, kalija i antioksidansa.

Uz toliko važnih prednosti, trčite li ipak do najbližeg supermarketa?

Čitaj više:

Ljetno voće koje regulira tlak i poboljšava probavu

Egzotično voće koje “briše” bore

Demencija: Ukusno crveno voće koje štiti pamćenje

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki