S proizvodom koji imate u kuhinji vidjet ćete kako vaše biljke brzo rastu

Imate čarobni sastojak u svojoj kuhinji koji će pomoći vašim biljkama da rastu.

Naša tjeskoba da vidimo kako naš vrt cvjeta i naše biljke rastu je velika. Čekanje da vidimo kako naše biljčice niču je obred koji svi moramo izdržati.

Postoji tehnika koja može ubrzati proces klijanja sjemena pomoću sastojka koji već imamo u kuhinji: octa. Dakle, ako tražite načine kako osigurati uspješno klijanje i možda ga čak i ubrzati, ovaj praktični trik s octom može vam pomoći.

Ali da bismo razumjeli središnju ulogu octa u klijanju sjemena, prvo moramo ispitati proces. Tijekom klijanja, sjeme se, potaknuto odgovarajućim uvjetima okoline, budi iz stanja mirovanja i počinje klijati. To označava početak života biljke, a zdrava vegetacija je temelj za robustan, uspješan vrt.

Tijekom ove faze, biljka uspostavlja svoj korijenski sustav i priprema se za početak svog puta do zrelosti, rađajući plod, cvijeće ili lišće. Kako ocat može pomoći u ovom kritičnom procesu? Svoju ulogu kao učinkovitog pospješivača rasta zahvaljuje jedinstvenim svojstvima octene kiseline, glavne komponente octa.

Kako ocat pomaže klijanju sjemena

Znanost iza uloge octa u klijanju je jednostavna. Prema House Digestu, kada se ocat koristi za klijanje sjemena, octena kiselina koju sadrži pomaže razgraditi čvrstu ovojnicu sjemena, učinkovito prekidajući razdoblje mirovanja sjemena. Kada je sjeme u stanju mirovanja, njegov vanjski sloj djeluje kao zaštitna barijera, sprječavajući vodu i kisik da dopru do embrija.

Namakanjem sjemena u otopini octa, u biti osiguravate nježno kemijsko trenje omotača sjemena, dopuštajući vlazi i kisiku da lakše prodru u sjeme i povećavaju njihovu stopu klijanja. Kako biste sami napravili otopinu za klijanje sjemena, pomiješajte žličicu bijelog octa sa šalicom vode.

Namočite sjeme u otopinu 6 do 12 sati. Pazite da ne prekoračite ovaj vremenski okvir jer produljena izloženost octu može oštetiti neke sjemenke. Posadite sjeme kao i obično i osigurajte potrebnu njegu, osiguravajući da dobiju dovoljno vode, sunčeve svjetlosti i hranjivih tvari za optimalno klijanje.

Iako ocat može promijeniti igru ​​za klijanje sjemena, morate biti oprezni. Ne reagiraju sve sjemenke pozitivno na ocat, stoga malo istražite specifične vrste biljaka koje želite uzgajati. Također, izbjegavajte korištenje octa s visokim koncentracijama octene kiseline, jer to može štetiti sjemenkama umjesto da im pomogne. Sa znanošću koja stoji iza vegetacije poboljšane octom u našem alatu za vrtlarenje, sada smo opremljeni za početak naše vegetacijske sezone uz malo dodatnog poticaja.

Žad ili “biljka sreće”: uz ove savjete vaš će sukulent biti zdrav godinama

Jade Succulent ili kako je većina naziva “biljka sreće” uz pravilnu njegu može biti zdrava desetljećima.

Većina nas u svom vrtu ili na balkonu želi imati biljke koje su otporne i ne trebaju posebnu njegu. Ali postoji jedna robusna sobna biljka o kojoj se ne treba previše brinuti, a to je biljka žad, poznata i kao “biljka sreće ili biljka novca”. Biljke žada (Crassula ovata) lako se uzgajaju i apsolutno su preslatke. Biljke žada izgledaju poput minijaturnog drveća, s debelim drvenastim deblima i sjajnim masnim lišćem. Zapravo, često se koriste za bonsai.

Kad smo kod toga, biljka žada može živjeti desetljećima uz pravilnu njegu. Podrijetlom iz Južne Afrike, ovaj sukulent skladišti vodu u svojim listovima, stabljikama i korijenju, pa ga ne treba često zalijevati. To je još jedan razlog zašto je tako sjajna sobna biljka koja ne zahtijeva mnogo održavanja. U svom izvornom okruženju biljka žada raste kao zaobljeni zimzeleni grm koji može biti visok 1-2 metra.

U zatvorenom prostoru raste sporo, tako da je veličina koju kupimo ona veličina koju ćemo imati godinama. Biljke od žada također nemaju ništa protiv da ih se veže za korijenje, pa ih ne treba presađivati ​​tako često. Možda svake 3-4 godine. Prema House Beautiful postoji mnogo različitih uobičajenih vrsta biljaka od žada, uključujući vrste s brončanim ili šarolikim lišćem ili čak vrste sa zanimljivim valovitim ili cjevastim listovima

Kako se brinuti za biljku žada u zatvorenom prostoru

Biljke žada rastu u toplim, sunčanim okruženjima, pa vole puno jakog svjetla. Postavite ih na prozor okrenut prema istoku, jugu ili zapadu. Preferiraju najmanje 4 sata izravne sunčeve svjetlosti. Ako vam je soba mračna ili nemate osunčan prozor, koristite LED rasvjetu. No trebali biste se pobrinuti da biljku s vremena na vrijeme okrenete kako biste joj pomogli da raste ravno i ravnomjerno. Inače će posegnuti prema suncu i može se iskriviti.

Najvažnije je zapamtiti da ovu biljku trebate štedljivo zalijevati. Biljke žada preferiraju da su uglavnom suhe između dva zalijevanja. Najsigurniji način da ubijete biljku žada je pretjerano zalijevanje! Biljke žada obično trebaju vodu svakih 10 dana do 2 tjedna.

Ali da biste bili sigurni, možete staviti prst u tlo i ako je još mokro, još nije vrijeme za zalijevanje. Provjerite ponovno za nekoliko dana i onda ga dobro zalijte. Svaku stajaću vodu u tanjuriću treba baciti. Znat ćete da ste otišli predaleko i da biste trebali smanjiti zalijevanje ako stabljike počnu omekšati ili ako biljka počne ispuštati lišće.

Kako razmnožiti biljku žada

Jako je lako! Samo odrežite mali komadić, ostavite ga da se osuši i stegne nekoliko dana (kako ne bi istrunuo), zatim gurnite odrezani kraj u lonac s vlažnom zemljom za posude. Reznice se lakše ukorijenjuju ljeti, ali će raditi u bilo koje doba godine. Održavajte tlo lagano vlažnim dok se reznice ne ukorijene, što može potrajati nekoliko tjedana.
Cvjetaju li biljke žada?

Biljke od žada rijetko cvjetaju u zatvorenom prostoru, ali kad cvjetaju, vidjet ćete obilje sićušnih ružičasto-bijelih cvjetova slatkog mirisa. Žad cvate u dugim noćima, pa ako ga želite potaknuti na cvjetanje, uskratite vodu i držite biljku na hladnom i tamnom mjestu (oko 12 stupnjeva C) od jeseni. Kao i kod kaktusa, ovo razdoblje tame trebalo bi proizvesti cvjetanje.

Jesu li biljke žada otrovne za kućne ljubimce?

Nažalost, prema ASPCA-i, biljke žada su otrovne za mačke i pse i mogu izazvati povraćanje, depresiju i nekoordinaciju ako se progutaju. Ako sumnjate da je vaš ljubimac nešto progutao – čak i ako niste sigurni – nazovite svog veterinara što je prije moguće.

Izvor: dnews.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki