Vrste privrženosti – što su i kako utječu na odnose

Gotovo svi naši odnosi temelje se na emocionalnoj komponenti.

Ako počnete pretraživati ​​o vrstama privitaka na internetu, internet će vam dati nekoliko opcija: pouzdani, tjeskobni, izbjegavajući.

O svakom možemo dugo pričati. Čak se svaki od njih može kombinirati, na primjer, anksiozno-izbjegavajući, evo još jednog tipa za vas, kaže Fedusenko Daria.

Ali ponekad je čitatelju tako teško shvatiti. Stoga, tijekom dugogodišnjeg rada sa ženama, muškarcima i parovima, psiholog može razlikovati 2 tipa privrženosti – zdravu privrženost i ovisno bolesnu privrženost.

Zdrava privrženost = zdrav odnos.

ruke
Fotografija: Pixabay

To je kada su ljudi već prošli neko iskustvo u odnosima, kada su naučili razgovarati jedni s drugima i čuti jedni druge. Kad svatko jasno zna svoje granice, zna što želi od života.

Kada su muškarac i žena zaokupljeni svojim poslovima, hobijima, interesima, kada oboje žive svijetlim i sadržajnim životom, možda s nekim poteškoćama. Ali u ovom trenutku oni ne “pile mozak”, već se međusobno podupiru, poštuju i cijene.

Kad žena nije zabrinuta ide li muškarac sam na odmor s prijateljima. Uostalom, samouvjerena žena neće ni dopustiti takvu pomisao. Ona jednostavno nije dorasla tome. Isto se može reći i za muškarce. A takve veze su osuđene na uspjeh!

Ali nemojte misliti da netko takav odnos dobije na dar. Na tome treba raditi stalno, redovito i dva partnera.

Ali ovisni odnosi već su o bolesti. Kada je jedan partner potpuno ovisan o drugom. I ne govorim sad o financijskoj komponenti.

Dat ću vam jedan upečatljiv primjer: žena je stalno zabrinuta gdje je njezin muškarac, zašto kasni, a ako kasni, već je u glavi nacrtala mnogo opcija gdje može biti i s kim.

Takve žene ne žive svoj život. Žive životom svog partnera. Drže ga na oku, provjeravaju mu telefone i prepisku. Javlja se manična ljubomora.

Takva žena s vremenom prestaje brinuti o sebi, jer jednostavno nema dovoljno vremena za sebe. Prestaje se sastajati s prijateljima jer je bolje sjediti pored muškarca 24/7. A popis bi mogao dugo trajati.

Takvi odnosi obično imaju dva ishoda. Ili će partner pobjeći jer je jednostavno zatrpan pažnjom sa svih strana. Ili će žena postati žrtva, a muškarac zlostavljač. Počet će vrijeđati ženu, ponižavati je, možda podići ruku. I žena će osjetiti da radi sve za njega, spremna je na sve, ali on je tako loš i ne cijeni je.

Možda su se neki od vas prepoznali iz drugog primjera sidrenja. U ovom slučaju vrlo je važno surađivati ​​s psihologom ili psihoterapeutom. I u tome nema ničeg sramotnog i sramotnog! Bolje je imati zdravu psihu nego izložiti svoje zdravlje pogoršanju zbog živčanih slomova.

Ranije je liječnik rekao od kojih kvaliteta žena 40+ muškarcima se vrti u glavi.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki