Iako se riječ “protein” obično povezuje sa životinjskim izvorima, poput jaja ili piletine, postoje i biljni izvori proteina, koji se mogu kombinirati sa životinjskim izvorima ili međusobno kako bi se povećao unos biljnih vlakana i proteina. Biljni proteini postaju sve popularniji kako se sve više ljudi okreće vegetarijanskoj prehrani.
Protein je neophodan za tijelo jer pomaže u rastu i obnavljanju oštećenih stanica, kao i u razvoju tjelesnih mišića. Dok potrebe variraju – ovisno o načinu života i količini tjelovježbe – prosječnoj ženi treba 46 grama dnevno, dok muškarcu treba 56.
Dakle, prije nego što dodate još jednu proteinsku pločicu u svoju prehranu, razmislite o tome da uključite neko od voća u nastavku, prema preporuci Amy Fox, certificirane nutricionistice.
Avokado
Osim zdravih masti i vlakana, avokado sadrži i 2,7 grama proteina. Stoga, kada ga kombinirate s jajetom, poput vrlo poznatog tosta s avokadom, smatra se idealnim međuobrokom nakon treninga.
Jackfruit
Ovo tropsko voće smatra se jednim od omiljenih vegana i to ne bez razloga jer sadrži 2,8 grama proteina. Smatra se dobrom zamjenom za meso, jer svojom teksturom podsjeća na piletinu, dok je mekana i blago slatkasta, asimilirajući okuse začina s kojima se kuha.
Guava
Još jedno tropsko voće koje zaslužuje mjesto na ovom popisu, s 1 šalicom guave koja sadrži 4,2 grama proteina. Možete ga konzumirati u smoothiejima ili čak u voćnoj salati.
kupina
Osim snažnog antioksidativnog učinka, borovnice imaju i nešto proteina. Jedna šalica borovnica sadrži 2 grama proteina, koji su također bogati vlaknima, pa ih možete uključiti u svoj doručak.
aktinij
Jeste li znali da kivi sadrži više vitamina C od naranče? Osim ove dobrobiti za imunitet, jedna šalica kivija sadrži i 1,9 grama proteina. Također, bogat je kalcijem, kalijem, vlaknima i ugljikohidratima.
Marelica
Iako nije u sezoni, marelice su još uvijek visokoproteinsko voće, a jedna šalica sadrži 2,2 grama. Marelice pridonose i hidrataciji organizma, a bogate su antioksidansima, kalijem i beta-karotenom.
Grejp
Sočan grejp sadrži više od 2 grama proteina, nudeći i druge blagodati uz vitamin C.
Rajčica
Da, rajčice su voće i osim ostalih hranjivih tvari poput vlakana i antioksidansa, sadrže i proteine – točnije 1,5 grama po šalici.
Izvor: larissanet.gr