Umutili su jaja, dodali šećer, posegnuli za maslacem… ali ga nema. Eh, dobro! Sigurno postoji alternativa maslacu u kuhinji.
Stručnjakinja mrežne publikacije BelNovosti, kuharica Yulia Arkhipova, rekla je kako možete zamijeniti maslac u pekarskim proizvodima.
Biljna ulja
Kao zamjena za maslac mogu poslužiti biljna ulja – maslinovo, suncokretovo, bučino i laneno.
Ako recept zahtijeva otopljeni maslac, zamijenite ga istom količinom biljnog ulja, a ako su vam potrebni komadići, smanjite porciju za četvrtinu.
umak od jabuka
Jabuke je lako pronaći u svakoj kuhinji. Nezaslađeni pire od ovih plodova daje pecivu mekoću i ugodnu kiselost. Koristite ga strogo u količini navedenoj u receptu.
grčki jogurt
Ako se u receptu koristi čvrsti maslac umjesto otopljenog, zamijenite ga istom količinom prirodnog jogurta. Dodati još četvrtinu šalice brašna da tijesto ne bude previše tekuće.
Banana
Banane daju kremasti okus pecivima. Zamijenite maslac u receptu istom količinom zrelih banana kako biste napravili ukusne kolačiće, kolače, torte i muffine.
Kremasti sir
Na kraju, u receptu možete koristiti mascarpone, ricottu, svježi sir ili čak obični svježi sir – potrebna vam je ista količina kao u uputama za kuhanje. Prvo procijedite ricottu i svježi sir kroz gazu kako biste uklonili višak tekućine.
Prethodno smo vam rekli kako napraviti domaći sladoled.