Ultimativni grčki ljetni rižoto, idealan i za prve dane jeseni. Muškovola od mirisa i slatkoće zrelih rajčica i bosiljka, kuha se lako i brzo i postaje kraljevsko jelo s malo fete sa strane. Tajna je u rajčici: Odaberite najzrelije rajčice, one koje su počele “pucati”.
od Eleni Psychoulis
Spremno za sat vremena
Materijali
1 kg rajčica, vrlo zrelih
300 g Arborio riža ili riža od klinčića
1 sitno nasjeckani luk
2 češnja češnjaka nasjeckana
1 zelena paprika, narezana na kockice
1 crvena paprika, narezana na kockice
1 čaša vina vino, bijelo
6 žličica juha od maslinovog ulja
½ žličice slatki šećer
1 vezica bosiljka
Sol papar
Postupak
Rajčice sameljite u blenderu zajedno s korom.
Kašu stavite u zdjelu i dodajte toplu ili vruću vodu, tako da ukupno dobijete mješavinu vode i rajčice oko 900g. Ako su rajčice jako sočne možda vam ne treba voda.
U dubljem loncu na jakoj vatri pirjajte maslinovo ulje s lukom, češnjakom, paprikom i rižom. Čim riža postane prozirna, zalijte vinom i dodajte vodu i mješavinu rajčice. Posoliti, pošećeriti i smanjiti vatru na minimum. Pokrijte poklopcem i kuhajte oko 20 minuta, dok riža ne omekša. Na kraju dodajte bosiljak i još malo promiješajte.
Prije posluživanja pokrijte ga 15 minuta ručnikom i zatvorite poklopac na vrhu.
časopis za masline.gr