Kako se riješiti mahovine na parceli u dači: susjed vam u dači neće reći za ove trikove

Ako veliki pokrivač mahovine na prigradskom području nije ideja ljetnog stanovnika ili krajobraznog dizajnera, preporučuje se da ga se riješite.

Činjenica je da mahovina, koja raste u gustom pokrovu na mjestu, ne samo da mijenja sastav tla i izvlači vlagu, već i ometa razvoj kultiviranih biljaka.

Osim toga, nakupine mahovine postaju izvrsno sklonište za mekušce i neke štetne insekte u odrasloj fazi ili fazi ličinki.

Načini borbe

Ova biljka koja nosi spore nema korijenski sustav, a za tlo je pričvršćena samo uz pomoć dugih niti sličnih formacija koje se nazivaju rizoidi.

Stoga se velike nakupine mahovine mogu lako ukloniti s površine zemlje vrtnom frezom, motikom, lopatom ili nekim drugim alatom.

mahovina
Fotografija: © Belnovosti

Područje očišćeno od mahovine mora se temeljito olabaviti i prekriti debelim slojem malča od piljevine, borove stelje, treseta ili otpalog lišća.

Ako se mahovina povremeno pojavljuje na gredicama ili u vrtu, to znači da se u tlu nakuplja velika količina vlage.

U tom slučaju morate neko vrijeme smanjiti ili potpuno prestati zalijevati biljke.

Za odvod viška vlage iz kreveta, preporuča se kopati male jarke po cijelom obodu vrta.

U kišnim i oblačnim danima, kao i nakon zalaska sunca, ne preporučuje se zalijevanje biljaka, jer to također može dovesti do stagnacije vlage i pojave mahovine.

Ova biljka spora vrlo se rijetko pojavljuje na dobro osvijetljenim područjima, jer sunčeve zrake imaju štetan učinak na nju.

Ako na mjestu postoje jako zasjenjena područja, tada je potrebno ukloniti uzrok stvaranja sjene ako je moguće.

Moraju se ukloniti sve nepotrebne gospodarske zgrade, a ako sjenu stvaraju stabla, tada se moraju ukloniti donje grane i prorijediti krošnje.

Preporuča se tretirati ona mjesta na kojima se često pojavljuju nakupine mahovine željeznim ili bakrenim sulfatom. Međutim, takav tretman treba provoditi samo u suhim danima.

Ranije smo vam rekli kako koristiti sirutku pri uzgoju krastavaca.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki