Što se događa ako pijete kavu na prazan želudac?

Ako je šalica kave prva stvar za kojom posegnete nakon buđenja, niste jedini.

Prema stručnjacima, do 9 od 10 kavopija započinje dan šalicom kave, često prije nego što bilo što pojede.

No može li jutarnja kava na prazan želudac biti loša za vaše zdravlje? Vjerojatno ne, kaže dijetetičar Anthony DiMarino, suradnik na klinici Cleveland:

“Vaš probavni sustav je nevjerojatno složen i učinkovit. Većina ljudi nema problema s ispijanjem kave na prazan želudac.”

Kava na prazan želudac: Koji su mogući zdravstveni rizici?

Društveni mediji kao što je TikTok pridonijeli su širenju upitnih zdravstvenih trendova i dezinformacija. Među njima je ideja da je ispijanje kave na prazan želudac loše za vas.

DiMarino razbija dva uobičajena mita i navodi zašto je u redu uživati ​​u jutarnjoj kavi čak i ako još ništa niste pojeli.

Mit 1: Kava uzrokuje refluks i žgaravicu

Gastroezofagealna refluksna bolest nastaje kada se ventil između želuca i jednjaka ne zatvori ispravno. Kada se to dogodi, sadržaj želuca (uključujući hranu, piće i želučane kiseline) teče natrag u jednjak. Možete osjetiti peckanje u prsima, poznato kao žgaravica.

Istraživanje o tome uzrokuje li kava refluks ili pogoršava simptome nije dalo konačan odgovor. Studija koja je proučavala učinke kave na probavni sustav otkrila je da faktori poput pretilosti i drugih kroničnih zdravstvenih stanja uzrokuju refluks, a ne kava. Ali druga studija otkrila je pojačane simptome refluksa nakon što su sudionici popili kavu, čaj ili sok s kofeinom.

“Kava i kofein mogu povećati proizvodnju želučane kiseline. “Kava također opušta ventil, dopuštajući višku kiseline da uđe u vaš jednjak”, priznao je DiMarino. Obje se reakcije mogu pogoršati i učestaliti simptome refluksa.

Ako ste skloni refluksu ili žgaravici, ali se ne želite odreći jutarnje kave, DiMarino preporuča dodavanje mlijeka s niskim udjelom masnoće u kavu:

“Masnoća u mlijeku ponekad pogoršava simptome refluksa. Ali nemasni mliječni proizvodi mogu djelovati kao tampon između kiseline i želučane sluznice, što pomaže u sprječavanju žgaravice.”

Mit 2: Kava uzrokuje čir na želucu

Čirevi su ranice koje se stvaraju u želucu ili tankom crijevu. Izazivaju goruću bol u želucu, nadutost i žgaravicu. Iako ste možda čuli da stres i prehrana (uključujući kavu) uzrokuju peptički ulkus, istraživanja pokazuju da to nije točno.

Glavni uzrok ulkusa su infekcije Helicobacter pylori (H. Pylori). To su bakterije koje izjedaju zaštitnu sluznicu želuca i dopuštaju želučanoj kiselini da ošteti tkivo. Drugi glavni uzrok čira je prekomjerna uporaba nesteroidnih protuupalnih lijekova, poput ibuprofena i aspirina.

Ali kava kao da nije bitna. Jedna studija proučavala je konzumaciju kave i stvaranje čira kod više od 8000 Japanaca. Nije pronađena značajna povezanost, čak ni među onima koji su pili tri ili više šalica kave svaki dan.

Važno je još jednom napomenuti: iako kava ne mora izravno uzrokovati čir na želucu, može povećati želučanu kiselinu. Ako već imate čir, veće količine želučane kiseline mogu pogoršati vaše simptome.

Kava na prazan želudac: Moguće nuspojave

Ispijanje kave prije jela možda nije loše za vaše zdravlje. Ali to može dovesti do nekih neželjenih nuspojava:

Pojačano drhtanje ili tjeskoba

Vaše tijelo brže apsorbira kavu (a time i kofein) kada nemate ništa drugo u želucu. Ova brza apsorpcija može pojačati učinak kofeina, čineći da se osjećate tjeskobno, nervozno ili razdražljivo.

Kofein također može povisiti krvni tlak i učiniti da se osjećate kao da vam srce ubrzano lupa ili preskače otkucaje. Ove nuspojave možete početi osjećati unutar 10 minuta od prve šalice kave, iako je obično potrebno do sat vremena da se pokažu puni učinci kofeina.

Ako osjetite ove učinke nakon jutarnje kave, rješenje je jednostavno: pojedite nešto uz piće: “Hrana u želucu usporava apsorpciju kofeina u krvotok”, kaže DiMarino.

Također preporučuje da ne dodajete šećer u jutarnju šalicu:

“Šećer uzrokuje porast šećera u krvi. Kombinacija šećera i kofeina može vam dati brzi nalet energije, nakon čega slijedi nagli pad, ostavljajući vas umornijima nego prije.

Brzi… posjet kupaonici

Do 1 od 3 kavopija izjavljuje da ima stolicu nakon jutarnje kave. Ova želja se javlja u prosjeku 4 do 30 minuta nakon što ste popili kavu.

Istraživanja pokazuju da kiseline u kavi potiču rad crijeva i pražnjenje crijeva. Ove kiseline stimuliraju proizvodnju hormona (točnije gastrina i kolecistokinina) koji uzrokuju nenamjerne kontrakcije mišića u vašem probavnom traktu.

Nije jasno hoće li kava na prazan želudac osim za vas također… brže probuditi crijeva. Međutim, nalazi pokazuju da je kava s kofeinom jednako učinkovita kao hrana i 23% učinkovitija od kave bez kofeina u učinku sličnom laksativu.

Izvor: onmed.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki