Najbolje je jutro za ispijanje prve kave

Većina ljudi želi veliku šalicu kave čim se probude i ustanu iz kreveta. Tako se bude i ujutro dobivaju energiju potrebnu za početak dana. Ali je li ovo dobro vrijeme za ispijanje kave? Kada je najbolje vrijeme za uživanje u prvoj šalici omiljenog napitka? Što odgovara stručnjak?
Kava, uz kofein, sadrži antioksidanse i druge aktivne tvari koje mogu smanjiti unutarnju upalu i zaštititi od bolesti, tvrde nutricionisti s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Johns Hopkins.

Prema Johnsu Hopkinsu, kava tijelu nudi puno više od povećanja energije. Kava pozitivno utječe na vaše zdravlje i pomaže vam da živite duže.

Nedavne studije su otkrile da oni koji piju kavu imaju manju vjerojatnost da će umrijeti od koronarne bolesti srca ili moždanog udara. Kava smanjuje šanse za dijabetes tipa 2 i Parkinsonovu bolest te štiti od kardiovaskularnih bolesti.

Koje je najbolje vrijeme ujutro za kavu?

Kava da bude učinkovitija, treba konzumirati 30 minuta do sat vremena nakon buđenja, kaže Michael Grandner, direktor Programa za spavanje i zdravlje na Sveučilištu u Arizoni, u intervjuu za New York Times.

Dr. Grandner također objašnjava da je potrebno barem 20 do 30 minuta da netko osjeti učinke svoje jutarnje kave nakon što se ona apsorbira u krvotok.

Odgađanje prve šalice kave ima neke koristi, kaže. Razina kortizola (hormona stresa) kod osobe je na vrhuncu ujutro i pada na normalnu razinu između 8 ujutro. i 10 sati ujutro Kada konzumirate kavu, kofein također povećava te razine kortizola. Odgađanje te šalice moglo bi vas spasiti od toga da vam hormoni stresa i anksioznosti ujutro postanu crveni.

Prema stručnjacima, tehnički nema ništa loše u tome da kavu popijete odmah ujutro. Niti jedno istraživanje ne dokazuje negativne učinke.

Ako prvu kavu želite popiti čim ustanete iz kreveta, nećete imati problema. Ne brini. To neće imati neke posljedice na vaše zdravlje. Jednostavno, ako si date malo vremena prije nego počnete piti kavu, možda ćete imati više koristi od svog omiljenog napitka.

Prema Johnsu Hopkinsu, previše kave s kofeinom može vas učiniti nervoznima i uzrokovati:

Povećan broj otkucaja srca
Povećan krvni tlak
Anksioznost
Problemi sa spavanjem.

Dakle, koliko je kave optimalno popiti da biste iskoristili sve dobrobiti, ali izbjegli negativne nuspojave?

Prema riječima stručnjaka, za većinu je žena sigurno popiti tri do pet šalica kave dnevno s maksimalnim unosom od 400 miligrama kofeina. Sadržaj kofeina može varirati ovisno o vrsti kave, ali prosječna šalica ima oko 95 miligrama.

Ali ako ste trudni ili dojite, pravila su drugačija. Posavjetujte se sa svojim liječnikom prije nego što svojoj prehrani dodate kofein. Ako vas kava čini nervoznima, pazite da ne pretjerate: tolerancija na kofein je različita za svakoga. I dalje možete uživati ​​u nekim od potencijalnih zdravstvenih dobrobiti pijenja jedne šalice kave dnevno ili čak bez kofeina.

Također, ne zaboravite da ono što dodate svojoj kavi može utjecati na to koliko je napitak zaista zdrav. Umjesto da se opterećujete vrhnjem i šećerom, pokušajte dodati do dvije žlice mlijeka, mliječne zamjene i koristite prirodno slatke začine i arome.

.oloygeia.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki