Um: Što jesti da nikada ne starite – Koja dijeta ima učinak protiv starenja

Nova studija baca svjetlo na hranjive tvari koje mogu usporiti starenje mozga, osiguravajući mladenački um do duboke starosti

Proučavanje mozga je od vječnog interesa za znanstvenike, koji su u stalnoj potrazi za otkrivanjem načina za poboljšanje mentalnog zdravlja i sprječavanje depresije. Kognitivni hendikep. Godine istraživanja identificirale su mnoge čimbenike koji ubrzavaju starenje mozga, ali manje ih se usredotočilo na one elemente koji mogu zaštititi i ojačati funkciju mozga, zaustavljajući kognitivni pad.

Nedavna studija Centra za mozak, biologiju i ponašanje Sveučilišta Nebraska-Lincoln, u suradnji sa Sveučilištem Illinois u Urbana-Champaignu, istaknula je posebnu ulogu prehrane u ovom procesu. Uključujući napredne tehnike neuroznanosti i znanosti o prehrani, podigao je profil hranjivim tvarima za koje se čini da je podupiru zdravo starenje mozga.

U istraživanju je sudjelovalo 100 kognitivno zdravih osoba u dobi od 65 do 75 godina. Sudionici su dali demografske informacije, tjelesne mjere i razine tjelesna aktivnost putem upitnika. Istraživači su prikupili uzorke krvne plazme nakon razdoblja gladovanja kako bi analizirali biomarkere hranjivih tvari. Procjene kognitivnih sposobnosti i MRI skeniranja također su provedeni kako bi se procijenilo zdravlje mozga.

Napori su otkrili dvije vrste starenja mozga: ubrzavajući i jedan sporije od očekivanog. Oni koje karakterizira sporije starenje mozga pokazali su poseban profil hranjivih tvari.

Korisni biomarkeri hranjivih tvari uključuju:

  • Masne kiseline: babenska, gondoinska, α-linolenska, eikosapentaenska, eikosadijenska i lignocerinska kiselina
  • Antioksidansi i karotenoidi: cis-lutein, trans-lutein i zeaksantin
  • Dva oblika vitamin E
  • Kolin

To je prehrambeni profil koji je izravno povezan s Mediteranska prehranačije je blagotvorno djelovanje na mozak znanstveno dokumentirano.

“Ova studija naglašava da su specifični obrasci biomarkera hranjivih tvari obećavajući i pokazuju povoljne učinke na mjerenje kognitivnih performansi i zdravlja mozga”, komentirao je Aron Barbey, direktor Centra za mozak, biologiju i ponašanje. “Pokazujemo da su svojstva mozga izravno povezana s prehranom, što otkrivaju obrasci opaženi u biomarkerima hranjivih tvari”on je dodao.

Istraživači namjeravaju proširiti istraživanje hranjivih tvari koje promiču zdravlje mozga, s nadom da bi se buduće studije mogle usredotočiti na razvoj tretmana i intervencija za promicanje zdravlja mozga na temelju ovih otkrića.

Pročitajte također:

Mikrovalna: Mijenja li hranjive tvari u hrani? Nutricionistica objašnjava

Ovo je tajna broj 1 kako naš um nikada ne stari

Demencija: Neočekivani faktor koji brže stari mozak

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki