Dobro poznata dijeta – saveznik za zdrava crijeva i manje kilograma

Novo istraživanje je istaknulo poboljšane dobrobiti u poboljšanju rada crijeva i regulaciji težine od specifičnog i dobro poznatog prehrambenog obrasca

Moglo bi se reći da je napor da se kontrolira tjelesna težina i da tijelo nesmetano funkcionira stalan i neprekidan, osobito u modernom zapadnjačkom načinu života, koji u velikoj mjeri karakterizira procesirana hrana i sjedilački način života. U ovoj vječitoj “bitci” ističe se nedavna studija istraživača sa Sveučilišta Arizona State (ASU). specifičan obrazac prehrane kao krajnji saveznik zdravlja i mršavljenja.

Studija objavljena u Nature Communications tvrdi da obrasci prehrane kao što su povremeni post i proteinska dijeta koji ravnomjerno raspoređuje unos proteina tijekom dana, povezani su s primjetna poboljšanja u zdravlju crijeva, gubitku težine i metaboličkim reakcijama. Zapravo, primijećene dobrobiti bile su veće u usporedbi s drugim dijetama s ograničenjem kalorija, što sugerira da je povremeni post učinkovitiji pristup upravljanju pretilošću.

Istraživači su usporedili učinke dviju niskokaloričnih prehrambenih intervencija: dijete zdrave za srce s kontinuiranim ograničenjem kalorija (temeljeno na USDA Dietary Guidelines) i režima s ograničenim unosom kalorija koji je uključivao povremeni post i proteinsku dijetu. Ispitivanje je uključivalo 41 subjekta s prekomjernom težinom ili pretilo (27 žena i 14 muškaraca) tijekom razdoblja od 8 tjedana. Obje su skupine praćene zbog promjena u težini, sastavu tijela, sastavu crijevnog mikrobioma i metaboličkim promjenama. Na kraju studije primijećeno je da su ispitanici u skupini na povremenom postu i proteinskoj dijeti pokazali smanjenje gastrointestinalnih simptoma i povećanje raznolikosti crijevnog mikrobioma u usporedbi sa skupinom s ograničenim unosom kalorija.

Iako su obje skupine imale sličan prosječni tjedni energetski unos, skupina s povremenim postom i proteinskom dijetom postigla je veći gubitak težine i smanjenje masti, gubi u prosjeku 8,81% njihove početne tjelesne težine u usporedbi s gubitkom 5,4% u skupini niskokaloričnog profila. Također su predstavili smanjenje ukupne tjelesne mastiuključujući salo na trbuhu i povećanje nemasne tjelesne mase.

Podsjećamo da je isprekidani post, koji izmjenjuje razdoblja jela i posta, nedavno uživao veliku popularnost, zahvaljujući potencijalnim zdravstvenim dobrobitima. Nova studija je to povezala obrazac prehrane s jačanje korisnih crijevnih mikroba koji pogoduju održavanju zdrave tjelesne težine, dok doprinosi poboljšanje cjelokupnog zdravlja. Nadalje, povećane razine određenih proteina (citokina) i nusproizvoda aminokiselinapovezan s gubitkom težine i sagorijevanjem masti.

Probavni mikrobiom, složena zajednica trilijuna mikroorganizama, uključujući bakterije, viruse, gljivice i druge mikrobe, igra ključnu ulogu u tjelesnim funkcijama i cjelokupnom zdravlju. Pomaže u razgradnji hrane, proizvodnji vitamina, apsorpciji hranjivih tvari, zaštiti imunološkog sustava i regulaciji metabolizam. Zdrav crijevni mikrobiom neophodan je za cjelokupno zdravlje, posebno za upravljanje pretilošću i metaboličkim bolestima», rekla je Karen Sweazea, glavna istraživačica studije. “Probavne bakterije utječu na to kako skladištimo masnoću, uravnotežujemo razinu glukoze i reagiramo na hormone zbog kojih se osjećamo gladni ili siti. Poremećaji u crijevnoj mikrobioti mogu dovesti do povećane upale, inzulinske rezistencije i povećanja tjelesne težine, naglašavajući kritičnu ulogu zdravlja crijeva u prevenciji i upravljanju metaboličkim poremećajima.”

“S obzirom na stalnu interakciju crijevnog mikrobioma s gastrointestinalnim traktom, stekli smo dublje razumijevanje njegove ključne uloge u prehrambenim reakcijama”kaže Alex Mohr, glavni autor nove studije. “Iako ograničenog trajanja i veličine uzorka, ovo sveobuhvatno istraživanje naglašava složeno međudjelovanje između prehrane, metabolizma i mikrobnih zajednica». Iako su potrebna daljnja istraživanja, ova otkrića nude obećavajući put za stvaranje učinkovitih prehrambenih intervencija za pretilost i povezane metaboličke poremećaje.

Pročitajte također:

Gubitak težine: povremeni post ili brojanje kalorija? Istraživači Johnsa Hopkinsa odgovaraju

Povremeni post: Opasan za zdravlje srca? Odstupanje od novije studije

Dijabetes: Pametan trik s hranom koji regulira šećer u krvi

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki