Što je dijeta – eliksir za žene koje žele živjeti dulje – Smanjuje rizik od smrti za 23%

Istraživači iz Brigham and Women’s Hospital identificirali su moguće mehanizme koji stoje iza dobrobiti popularne dijete za žene – Dijeta o kojoj je riječ smanjuje rizik od rane smrti, osobito od raka i kardiovaskularnih bolesti, za 23%

Istraživači iz Brigham and Women’s Hospital identificirali su i procijenili potencijalne mehanizme iza toga 23% manji rizik od smrti iz bilo kojeg razloga američkim ženama koje je slijede Mediteranska prehrana. Iako su mnoge studije istaknule zdravstvene dobrobiti ovog posebnog prehrambenog obrasca, malo je dokaza iz dugoročnih studija u SAD-u i ograničeno je znanje o njegovim zaštitnim svojstvima protiv prerane smrti.

Istraživači iz Brigham and Women’s Hospital, članice Mass General Brigham Health Care System, pratili su više od 25.000 inicijalno zdravih američkih žena u razdoblju do 25 godina. Izvan njega do 23% manji rizik od smrti iz bilo kojeg uzroka, otkrili značajne prednosti za smrtnost povezanu s rakom i kardiovaskularnim sustavom.

Rezultati su objavljeni u JAMA.

Promjene na razini biomarkera

Istraživači su procijenili približno 40 biomarkera, koji predstavljaju različite biološke putove i kliničke čimbenike rizika te identificirali biološke promjene koje mogu objasniti nalaze. Radilo se o promjenama u biomarkerima metabolizma, upale, inzulinske rezistencije itd.

Biomarkeri metabolizma i upale imali su najjači učinak, a zatim oni koji se odnose na lipoproteine ​​bogate trigliceridima, pretilost i inzulinsku rezistenciju. Drugi biološki putevi povezani s aminokiselinama razgranatog lanca (BCAA), lipoproteinima visoke i niske gustoće, šećerom u krvi i hipertenzijom imali su manji učinak.

Naše istraživanje pruža čak i važna znanja o javnom zdravlju male promjene utvrđenih čimbenika rizika; za metaboličke bolesti -osobito one povezane s metabolitima, upalom, lipoproteinima bogatim trigliceridima, pretilošću i inzulinskom rezistencijom-mogu dati značajne dugoročne koristi kao rezultat usvajanja mediteranske prehranerekao je glavni autor studije dr. Shafqat Ahmad, izvanredni profesor epidemiologije na Sveučilištu Uppsala u Švedskoj i istraživač u Centru za metabolizam lipida i Odjelu za preventivnu medicinu na Brigham and Women’s.

Iako je riječ o opsežnoj i dugotrajnoj studiji praćenja, autori su spomenuli njezina ograničenja, poput uzorka populacije koji se fokusirao na sredovječne i visokoobrazovane zdravstvene djelatnice, kao i korištenje samokontrole. izvješćivati ​​instrumente kao što su upitnici o prehrani, visini, težini i krvnom tlaku.

Mediteranska prehrana

Ženama koje žele živjeti dulje, naša studija preporučuje da pripaze na prehranu! Dobra je vijest da slijeđenje mediteranskog obrasca prehrane može dovesti do oko 25% smanjenja rizika od smrti tijekom 25 godina, uz korist u smrtnosti od raka i kardiovaskularnih bolesti, vodećih uzroka smrti žena (i muškaraca) u SAD-u i širom svijetarekla je glavna autorica Samia Mora, dr.med., kardiologinja i direktorica Centra za metabolizam lipida u Brigham and Women’s.

Mediteranska prehrana uvelike se temelji na namirnica biljnog porijekla (orašasti plodovi, sjemenke, voće, povrće, cjelovite žitarice, mahunarke). The maslinovo ulje (obično ekstra djevičansko) ključni je izvor masnoća, s ribom, peradom, mliječnim proizvodima, jajima i alkoholom ograničenim na umjerene količine, dok su slatkiši, prerađena hrana i crveno meso gotovo isključeni.

Pročitajte također:

Dijeta broj 1 za brzo mršavljenje i vodeći svjetski model prehrane

Riba i plodovi mora: Koji su najhranjiviji? Odgovara profesor s Harvarda

Ribu bismo trebali odmah staviti na tanjur za više kalcija i joda

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki